Waar rook is…

Je kent wel, iemand die zegt “ik weet het ook niet precies, maar waar rook is, is vuur“.  En hier bedoelen ze dan mee, dat er iets van waarheid achter een onduidelijk gerucht zit.

Maar waar komt de uitdrukking vandaan? Google kan vast antwoord geven. Ik zelf snap eigenlijk maar weinig van de uitdrukking, een goede verbranding levert tenslotte nauwelijks rook op. Juist op het moment dat het vuur uit is, is er de meeste rook!

Ik zit al een kleine eeuw bij Scouting en ben al een flinke tijd leiding van een hele sliert pubers in de leeftijd 11 t/m 15 jaar. Uiteraard hoort een goede fik stoken daar ook bij. Twee jaar geleden hadden we een zomerkamp waarbij we alle luxe hadden weggepakt: al het meegebrachte snoep moest worden terugverdiend. Net als de make-up (hihihi), hoofdkussens en andere “luxe fratsen”. Het zorgde er voor dat de kinderen enthousiast mee deden om zo hun spulletjes en snoep weer terug te krijgen.

Op één van de dagen was de opdracht om op een primitieve manier vuur te maken. Hier had ik thuis al een paar weekenden aan gewerkt: uitzoeken en proberen. Er zijn allerlei manieren om vuur te maken, met een vuurboog, een vergrootglas, flesje water of wrijven met een stokje. Voor sommige manieren ben je afhankelijk van een felle zon, dat zat er dat kamp niet in. Wij moesten het dus doen met handarbeid.

Ik had thuis 2 varianten van een speciale vuurboor gemaakt, niet met een boog of tussen de handen, maar met een vliegwiel. De eerste was veel te groot, het aanzwengelen en aan de gang houden van dat ding leverde me vooral spierpijn op. En een lauw warm boorgat met maar een klein beetje as. Nog lang geen vuur dus.

De kleine variant was makkelijker, je kon die met één hand bedienen en het ding zorgde snel voor warmte, hitte zelfs, en rook! Er was rook! Ik ging nog wat meer tekeer en er was nog meer rook! En de as was zo warm, aanraken leverde al bijna een brandblaar op. Ik riep dus opgewonden naar mijn vriendin om te laten zien dat dit zeker moest lukken.

Helaas was ik daar toch wat te vroeg mee… ik kreeg inderdaad heel veel rook, maar warm kreeg ik het vooral van de arbeid, niet van het vuur.

Op kamp hebben mijn Scouts het dingetje vol interesse bekeken, het was vernuftig in elkaar gezet enzo, en er ook vuur mee proberen te maken. Wederom leverde dit rook op. Veel rook, maar overduidelijk geen vuur. Nee, voor ons was het duidelijk: waar rook is, is zeker niet altijd vuur.

De lucifers zijn overigens wel in het doosje gebleven die dag, vuur hebben we op een andere manier gemaakt. En dat gezegde over rook? Tja, wij weten inmiddels beter.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin