Gelukt, gelekt, verloren… wegwezen!

VVD-Tweede Kamerlid Rene Leegte staat er mooi op deze week. Maar niet alleen hij, ook minister Henk Kamp (VVD) zit in de moeilijkheden.

Vorige week lekte een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waaruit bleek dat bij de gaswinning in Groningen de financiële belangen altijd voorop hebben gestaan, ten koste van de veiligheid en andere gevolgen voor de inwoners van onze meest noordelijke provincie. Geld, geld, geld!

Al vanaf 1993 stond vast dat de gaswinning aardbevingen veroorzaakt, maar het ministerie van Economische Zaken en de NAM bleven dit ontkennen en vasthouden aan de lijn van “er is meer onderzoek nodig”. Burgers, gemeenteraden en de provincie klopten keer op keer tevergeefs aan bij het ministerie en de NAM. De Onderzoeksraad is in haar commentaar niet misselijk: het ministerie heeft ernstig verzaakt. Het enige waar aan gedacht werd is geld, geld, geld! En wie is er verantwoordelijk voor Economische Zaken? Juist, minister Henk Kamp.

Het (vertrouwelijke) rapport dat officieel pas in februari uitkomt, was dus uitgelekt en de reactie van de NAM daarop was even bot als haar voorgaande optreden: de inhoud negeren en dreigen met vervolging. Oei, nee, daar maak je vrienden mee…

Terug naar Tweede Kamerlid René Leegte. Die was vrijdag de 16e op bezoek in Groningen, met het openbaar vervoer, dat is wel positief te noemen. Maar op de weg terug beging hij een grote fout: hij voerde veel te opzichtig een telefoongesprek waarin hij de tactiek besprak om de Groningers aan het lijntje te houden, te “pappen” dus. Vervolgens liet hij zich ontvallen dat de zogenaamde vermindering waarover gesproken wordt in de media, een rekentrucje is. En hij vertelde trots dat hij de media tijdens zijn bezoek zo veel mogelijk heeft weten te ontlopen en dat ze op één of andere manier de PvdA moesten “framen”, door de coalitie onder druk te zetten, als die weer begon over een vermindering van gaswinning. Oei, met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

“Zo”, dacht ik, “daar staan twee ‘hoge meneren’ toch aardig in hun hemd.” Na deze bekendmakingen schoot de Groningse VVD meteen in de stress, op hun website laten ze weten met “klem afstand te nemen van het telefoongesprek” om vervolgens met nog wat meer damage control te komen.

Als de politiek zich nog afvraagt waarom het vertrouwen van de burger zo laag is, waarom ze het slecht doen in de peilingen, dan hebben we hier een prachtig voorbeeld van hoe het niet moet. Man man man, hoe kijken deze mensen zichzelf nog aan in de spiegel.

Het is een aantal jaren gelukt om mensen voor de gek te houden, maar het lijkt me duidelijk dat met het lekken van het rapport en de telefoongesprekken, de posities van Leegte en Kamp onhoudbaar zijn geworden. Op z’n Brabants zeggen we dan: “Houdoe! En da gè bedankt zet, da witte!”

 

 

 

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin