Reinigingsrituelen

Was het mooi gisteren? Heb je ook zo genoten van het prachtige vuurwerk? Want als er de laatste jaren iets is opgevallen, dan is het wel dat het vuurwerk steeds mooier wordt. Was het 25 jaar geleden nog 60% knal-spul wat er verkocht werd, nu is dat nog maar 5%. Het is duidelijk: Nederland is het geknal beu en kiest voor sierlijk oh-en-ah-roep-vuurwerk.

In het dorpje Reek hebben ze een gezamelijk vuurwerk georganiseerd, bekostigd door de inwoners zelf. Met deze vuurwerkshow aan de rand van het dorp voorkomen ze overlast, is er minder kans op ongelukken, is het makkelijker opruimen en loopt het dorp uit om gezellig te kijken naar een prachtig schouwspel. Een leuk initiatief!

Vuurwerk is al hartstikke oud, ergens in de 7e eeuw schijnt het in China begonnen te zijn en werd het gebruikt als middel om bij religieuze of andere belangrijke gebeurtenissen boze geesten te verjagen en goed geluk te bevorderen. Prima spul dus om een nieuw jaar mee te beginnen: we hebben onszelf voor 65 miljoen Euro goed gelukt toegewenst. Het mag wat kosten, maar dan ziet het er ook mooi uit en kunnen we er weer tegenaan!

Water

De tegenhanger van al dat vuur moet natuurlijk water zijn. Er zijn vandaag 199 “nieuwsjaarduiken” in Nederland. De media duiken er massaal op af om foto’s te schieten van mensen die staan te rillen van de kou en de Telegraaf zal er alles aan doen om het jaarlijkse Unox-nieuwjaars-duik-meisje op de voorpagina te hebben.

Dit gebruik is een stuk minder oud, volgens een artikel in de Telegraaf worden er in Nederland sinds 1960 nieuwsjaarduiken georganiseerd. In het buitenland zijn de massale duiken al wat langer aan de gang, al zo’n bijna 100 jaar.

Ik vraag me af of dat duiken niet te maken heeft met een ander bekend reinigingsritueel: de doop. Met dit christelijke ritueel wordt de “oude mens” als het ware begraven en komt de “nieuwe mens” tevoorschijn. Het water wast de zonden weg, zoals ook de zondvloed dat deed, en je kan volledig opnieuw beginnen.

Weg met het oude!

Weg met het oude, we verwelkomen het nieuwe! Een nieuw jaar wordt massaal gevierd, door mensen uit vele culturen. Het idee dat we iets afsluiten en aan iets nieuws beginnen zorgt altijd voor een beetje hoop, het idee dat het beter kan gaan, het oog op de toekomst.

En als er nu één ding is afgesloten, dan is het wel de gemeente Maasdonk. Opgeheven en verdeeld. Aan de rand van Geffen komt een nieuw bomenpark en op oudjaarsdag is daar een boom geplant om het einde van Maasdonk te markeren, vandaag, op nieuwjaarsdag komt daar een boom bij: een nieuw begin voor Geffen. Bij deze: welkom inwoners van Geffen, welkom bij Oss. Dat het jullie mag brengen wat je er van verwacht. Welk volgend dorp zal zich aansluiten bij Oss?

En er is meer nieuw deze januari, morgen begint er een nieuwe gemeenteraad, waarvan ik deel uitmaak, voor de SP, eerlijk gezegd vind ik het best spannend om daarmee aan de slag te gaan. De Osse politiek bevat vooral partijen met een duidelijk herkenbaar gedachtengoed, dat is wel zo overzichtelijk. Al met al is 2015 begonnen en ik heb er zin in.

Vandaag nog even de vuurwerkresten opruimen (ook al wordt de grijze container vanaf nu eens in de 3 weken geleegd) om daarna tijd te maken voor de diverse nieuwjaarsborrels.

Ik wens jullie allemaal het beste voor 2015.

 

 

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin