Naheffing?

Alweer een naheffing vanuit fort Europa, deze keer gaat het om 200 miljoen Euro. Alsof je een emmer leeg gooit. Voor de vorm vraagt het CDA nog even om uitleg, ze weten ook wel dat ze er verder weinig aan kunnen doen.

Eind vorig jaar moest Nederland 643 miljoen betalen. We zijn niet het enige land dat een naheffing krijgt, ook Groot Brittanië kreeg de opdracht een flink bedrag over te maken: 2,12 miljard. Frankrijk daarentegen, kreeg 780 miljoen Euro terug.

Wat frapant is: Brussel kan onze minister geen cijfers geven voor die herberekeningen. We mogen wel betalen, maar controleren, ho maar.

Probleem

Enerzijds worden de problemen veroorzaakt door herberekeningen over de economie. En dat deze cijfers oncontroleerbaar zijn bij andere landen, is natuurlijk belachelijk! Als Europa ons extra heffingen wil opleggen omdat Nederland alles zo goed berekent, mogen wij toch zeker verwachten dat we inzage krijgen in de cijfers van anderen?

Anderzijds moeten we niet vergeten, dat Nederland een zeer positief vestigingsklimaat heeft voor multinationals. Waarom dat een probleem is? Nou, deze multinationals staan in Nederland geregistreerd, maar maken hun winsten in andere landen en dragen dus geen belasting af over die winsten. Nederland als belastingparadijs. En met TTIP wordt dat nog een tandje erger!

En wie plukt daar de zure vruchten van? Juist ja, de mensen die wel belasting afdragen in Nederland: de hardwerkende burgers.

Partijen die iets aan deze rommelige situatie willen doen, pakken als eerste de legale belastingontduiking aan, zodat bedrijven die de lusten van zaken doen in Nederland ervaren, ook hun lasten in Nederland voldoen. Arnold Merkies van de SP stelde dit eind vorig jaar al aan de kaak, misschien gaan de ogen van anderen na al deze naheffingen eindelijk open. Laten we het hopen.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin