Stadse boeren

Wat een heerlijk weer was het gisteren! Daar hadden de diverse raadsleden, wethouder en “stadse boeren” geluk mee: er was een fietstocht georganiseerd langs de verschillende buurttuinen in de stad Oss. En drie nieuwe tuinen zijn officieel geopend door wethouder Van der Schoot. Namens de SP ben ik op de fiets gesprongen.

Opening buurttuin Krinkelhoek

Opening buurttuin Krinkelhoek

Tijdens de tocht zagen we behoorlijk verschillende tuinen: de buurttuin BergbOss is verreweg het grootst, er tuinieren ruim 25 gezinnen. Andere tuinen zijn net begonnen of een stuk kleiner, bij de Sterrebos is midden in een plantsoen ruimte vrij gemaakt voor wat groentebedden. De stadse boeren hebben er veel plezier aan, ook al hebben ze te lijden onder slakken, vogels en ander “ongedierte” dat net zo dol is op verse groenten als de boeren zelf.

Aanstekelijk

Als ik het zo hoor, werken de tuinen aanstekelijk: een paar mensen willen beginnen met een moestuintje, maar wonen op een flat of hebben een te kleine tuin. Een buurttuin biedt dan uitkomst. Daarna zien anderen hoe leuk en gezellig het is en doen ze graag mee. Bij veel tuinen is ruimte voor uitbreiding als er meer mensen interesse tonen.

Op andere plekken is juist de versobering door de gemeente (plantsoenen die vervangen worden door gras, zogezegd “vanwege de kosten”), de aanleiding voor een stukje burger initiatief. Er worden bloemen in perkjes geplant, en zo doorbreken fruitstruiken en boompjes het saaie grasveld.

Wat de reden ook is: het ziet er afwisselend en kleurrijk uit en de deelnemers vertellen er enthousiast over.

Uitleg tuin Ruwaard

Uitleg tuin Ruwaard

Debat @Paulus

Bij de stadstuin @Paulus was het naast een rustmoment in de heerlijke tuin van de voormalige Pauluskerk ook tijd voor een debat over de toekomst van stadslandbouw. Aan de hand van diverse stellingen konden alle deelnemers hun mening laten horen. Hendrik Hoeksema van de ZLTO Oss leidde het debat op een vrolijk losse manier en dat paste perfect bij de gezellige zonnige dag.

Debat over stadslandbouw

Debat over stadslandbouw

Is stadslandbouw meer dan een hype? Moet de gemeente wel of geen regels opstellen? Draagt stadslandbouw bij aan begrip voor “echte boeren”? Is de aandacht van de gemeente voor dit onderwerp een pr-stunt?

Diverse meningen werden gehoord en ik heb de wethouder enthousiast zien schrijven. Ga er maar van uit dat het laatste woord over dit onderwerp nog niet gezegd is.

Naar mijn mening is stadslandbouw een hartstikke leuk initiatief en ik verwacht dan ook niet dat het volgend jaar weer over is. De stadse boeren zullen samen hun buurt meer kleur gaan geven en met vallen en opstaan hun eigen groenten en fruit gaan oogsten. Ik wens ze succes!

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin