Handen af van onze hulpverleners?

De meeste 1-1-2-meldingen waarbij de politie snel op plaats van bestemming is, gaan over hulpverlening. Geen boeven vangen, geen wilde achtervolgingen, geen schietpartijen: hulpverlening. Burgers in nood, burgers met een probleem, burgers die zich geen raad meer weten, (eerste hulp bij) ongelukken, sussen van ruzies, verkeer regelen bij een stilvallende auto, dat soort dingen. We kunnen allemaal wel een voorbeeld aanhalen uit eigen ervaring.

Wie als eerste aan komt bij een ongeluk, of andere vreemde situatie, treft vaak een hectisch geheel aan met slachtoffers die niet helder denken. Er moet gezorgd worden voor een veilige omgeving, het heeft weinig zin om iemand uit een wrak te halen als er rondsjezende auto’s voor meer slachtoffers zorgen.

En dus wordt de weg vaak afgezet, en is het wachten geblazen.

“Handen af van onze hulpverleners!” is een veelgehoorde kreet waar iedereen achter lijkt te staan, totdat je met je auto stil staat, dan is het blijkbaar heel anders. Neem nu dit ongeval, midden in de spits, met 3 slachtoffers in een personen auto tot gevolg.

Helaas waren er diverse bestuurders die toch door de afzetting reden omdat zij ergens moesten zijn. …. Wij snappen dat het vervelend is voor de burger als de weg afgesloten is, maar dit doen wij niet voor niets. Even snel aan de hulpverleners vragen hoe zij dan moeten rijden zit er dan niet in.

Ook kregen wij diverse verwensingen naar ons hoofd geslingerd terwijl wij druk bezig waren met het verlenen van eerste hulp aan de slachtoffers.

Tevens waren er burgers die geĆÆrriteerd waren over het feit dat er nog geen omleidingsroute aangegeven stond. Het oproepen van verkeersregelaars kost nu eenmaal tijd.

Pardon? Door een afzetting heen rijden, hulpverlenende politieagenten uitschelden en geduld noch begrip voor een vertraging terwijl er slachtoffers zijn?

Wie “handen af van onze hulpverleners” roept, kan op zulke momenten beter ook even z’n mond houden. Geduld uitoefenen, onze hulpverleners in alle rust hun werk laten doen is ook een vorm van “handen af”, de meest eenvoudige vorm zelfs.

Ik herhaal hier een andere bekende kreet: verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Een gedachte over “Handen af van onze hulpverleners?

 1. Dirk Kurzweg (BeterOss)

  Hoi Martijn, vond vandaag een leuke column van Ronald van Raak (SP in TK) http://bit.ly/1LfCOaz maar hij heeft geen twitter, šŸ™ dus ik dacht ik stuur het door.
  … Tja, en omdat je mijn ook niet volgt had je dit natuurlijk gemist. Was afgelopen maandag ‘weer’ in den Haag. Het is echt de moeite waard om terug te kijken. http://bit.ly/1e4QEOg
  Wilde het met jou delen …veine vakantie šŸ™‚

  Gr. Dirk
  PS: het geluid wordt bij 7 minuten beter

Reacties plaatsen niet mogelijk.