Ongewenst opgroeien

Inmiddels zijn de terroristische aanslagen van 11 september meer dan 14 jaar geleden. Het islamitisch terrorisme stond in één keer op de kaart en moslims over de hele wereld zijn per direct verdacht.

Een generatie

Veertien jaar geleden, de kleuters en kinderen van toen zijn inmiddels volwassen, met een beroepsopleiding bezig of hebben deze afgerond. Er is een generatie opgegroeid met de gevolgen van 11 september.

En dan blijkt een steeds groter deel van Nederland onze moslims met de nek aan te kijken. Er wordt door politici openlijk geroepen dat er “minder Marokkanen” moeten komen. Dat moslims minder rechten moeten hebben dan anderen of liever nog, het land uit. Dat mensen met een kleurtje terug moeten naar hun “eigen land” of opgehangen moeten worden zodra ze het wagen een blanke schreeuwlelijk tegen te spreken.

Deze dingen worden al een generatie lang geroepen over mensen die hier opgroeien, waarvan de ouders of zelfs grootouders dit land hebben opgebouwd, net zo goed onderdeel uitmaken van onze maatschappij zoals jij en ik dat doen. Keer op keer is de boodschap duidelijk: je groeit hier wel op, maar je hoort er niet bij. Wat doet dat met iemand?

Invechten?

En dan blijkt dat bij onderzoeken naar de Nederlandse arbeidsmarkt er steevast gediscrimineerd wordt naar alles wat niet wit is, naar alles met een ietwat andere naam. En de oplossing moet dat zijn dat je maar wat beter je best doet, dat je blijft proberen. Als ik dan lees over hoe blij historicus en schrijver Zihni Özdil was met zijn eerste baan, na al die talloze keren niet eens te worden uitgenodigd, dan steekt dat. Ik heb er geen schuld aan, kan niets aan zijn situatie doen, draag er geen enkele verantwoordelijkheid over. En niemand spreekt me er op aan. Niemand die zegt: “wat vind jij er nou van dat bedrijven discrimineren?” En maar weinig mensen vinden daar iets van.

Waar ze wel iets van vinden? Dat die anderen vaker een uitkering krijgen, dat ze maar eens moeten gaan werken, dat ze hun hand niet moeten ophouden. En dat het hun eigen schuld is dat ze geen werk hebben. Weer een reden om te laten merken dat ze er niet bij horen.

Afstand nemen?

En dan komt Ali B, die van mening is veranderd, die nu vindt dat moslims wel degelijk afstand kunnen nemen van aanslagen uit naam van de islam. Want dat “voelt goed” voor de niet-moslims. Goed bedoeld hoor, maar Ali B is natuurlijk een bekende Nederlander, onze nationale knuffel Marokkaan, en als zodanig zwaar geaccepteerd. Wordt hij ergens door Nederlanders met de nek aangekeken? Ik denk van niet. Als organisaties, prominenten, bekenden, schrijvers of actievoerders van zich willen laten horen, dan moeten ze dat vooral zelf weten.

Maar van willekeurige individuele moslims? Dat is toch wel verdomde kleinerend. Hoe schat je je medelanders in als je van ze verwacht dat ze openlijk gaan zeggen niet achter gruweldaden te staan? Leg je de lat dan verdomme niet heel, heel erg laag? Wat denk je dan van ze als ze niet van zich laten horen? Zijn de gebeurtenissen uit naam van hun geloof al niet erg genoeg voor ze? Wil je het publiek een extra stok geven om de generatie die ongewenst opgroeit nog eens mee om de oren te slaan? Nee joh, duw ze nog even in het verdachtenbankje! Wie denkt er eigenlijk aan wat zij voelen?

Laten we daar eens bij stil staan, zodat het niet alleen de witte Nederlander is die een warm gevoel van binnen krijgt, en dat we alle inwoners van Nederland accepteren in onze samenleving. Misschien dat we dan begrijpen dat de verwachting over dat afstand nemen ook een vorm van uitsluiting is, om over de rest nog maar te zwijgen.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

3 gedachten over “Ongewenst opgroeien

 1. Mirjam

  Wat een ontzettend warrig en dom/stom stuk zeg. En u bent raadslid? U heeft het over het kleineren van moslims. Terwijl u hen zelf als kleine kleuters zonder enig verstand meent in bescherming te moeten nemen. Over kleineren gesproken. U gaat als nobele witte man al die zielige moslims die niet voor zichzelf op kunnen komen, wel even redden? Hou toch op zeg. Als ik zie hoe u redeneert, dan lijkt u mij niet de slimste. Maar u voelt zich blijkbaar zover boven moslims verheven, dat u ze wel even bij de hand neemt. Wat een eigendunk. En wat een triest beeld van moslims heeft u dan. Die kunnen zich prima redden zonder u – mag ik hopen.

  1. MartijnTonies Bericht auteur

   Dank je voor je bijdrage, Mirjam. Ik meen inderdaad dat het mijn taak, nee, ieders taak is, om zich uit te spreken tegen discriminatie en de gevolgen daarvan. Dit is een strijd van ons allemaal, niet enkel van de mensen die onder discriminatie te lijden hebben.

 2. Aad Cense

  De titel zegt het misschien nog beter dan de uitwerkingsdetails die altijd weer tot van de essentie afleidende tegen-reacties , – iets meer dan een pleonasme ! -, leiden.
  Het zit immers in het collectieve bewustzijn hoe desastreus voor een ontwikkeling “ongewenst opgroeien” is.

Reacties plaatsen niet mogelijk.