De Gewone Man. Of Vrouw.

Eerst hadden we Henk & Ingrid. Het oer-Hollandse voorbeeld-voor-alles-stel, verzonnen door Wilders. Als iemand zei, we willen zus of zo, moest je gaan denken “Wat vinden Henk & Ingrid daar nu van?”

Inmiddels zijn Henk & Ingrid besmet geraakt. Door rellen bij gemeentehuizen, racistische vernielingen en zelfs een terroristische aanval op een moskee. Ook door Wilders. Met z’n #kominverzet.

Toen kwam Buma in zijn H.J. Schoo-lezing met de ‘Gewone Nederlander’. Een soort van verweesde Henk & Ingrid die alle veranderingen in Nederland niet zien zitten en terug willen naar 1950, toen de gewone man ging werken en de gewone vrouw thuis achter het aanrecht staat. En vooral niet gekleurd is. Ofzoiets. Ik kon er geen kaas van maken, vanuit het CDA zelf bleef het opvallend stil en Buma kan het eigenlijk ook niet uitleggen. Zijn dappere poging maakt een leuk stukje radio, dat wel. Of een gênant stukje, naar gelang je partij lidmaatschap.

En nu heeft Rutte het bij de presentatie van het regeerakkoord over ‘de Normale Nederlander’. Tijdens de VVD campagne ging het daar al over: normaal doen, geen commentaar want anders rot je maar op, zak je er maar in en zoek je het maar uit. Ik heb eens rondgekeken in mijn vriendengroep, ik ken geen enkele normale Nederlander. Overal uitzonderingen, overal verschillende situaties en meningen. Wel allemaal Nederlanders.

Toch voel ik wel iets bij de Gewone Nederlander, bij die Gewone Man of Vrouw. Ik gebruik het zelf ook, het roept een beeld bij me op. Ik kan er moeilijk de vinger op leggen. Misschien is het makkelijker om de gewone man of vrouw allereerst te schetsen bij wat die volgens mij niet is. Voor mij is hij of zij niet de bezitter van een miljoenen villa. Niet de Tesla-S rijder. Niet de beurshandelaar, niet de durf-investeerder, niet de directeur van Philips.

Dan blijft over de ZZP’ende metselaar, een schoonmaakster of mantelzorger, chronisch ziek of ergens manager, bijna gepensioneerd of net klaar met school. Met partner en een paar kinderen in een sociale huurwoning of een eigen twee-onder-één-kapper. En ook alleenstaand en al jaren op zoek naar een betaalbare woning. Hij is bruin of wit, met hoofddoek of hipster-baard, harstikke kaal of sprekende dreadlocks. Dat is mijn beeld van de gewone Nederlander.

Rutte III dus. Gisteren was de presentatie van het regeerakkoord, morgen het debat. Sommigen dingen zijn al duidelijk: BTW op de dagelijkse boodschappen met de helft omhoog en belastingvoordelen voor bedrijven en de rijken. Doen ze gewoon. De rekening wordt toch wel betaald. Door de gewone man. Of vrouw, dat mag ook. Zo is Rutte dan ook wel weer.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Een gedachte over “De Gewone Man. Of Vrouw.

 1. Peter Peters

  Martijn belangrijker is de vraag wat en hoe ziet te toekomst van de gewone man of vrouw er uit, Als je het boek van “Jos Palm “leest dan wordt daar niet vrolijk van het verleden
  De keuze die de huidige coalitie maakt zijn een opsteker voor de midden groepen deze werknemers zijn nog nodig voor ondernemingen om de winsten veilig te stellen.
  En alleen maar omdat ze nu nodig zijn mogen ze beperkt profiteren van het kapitalistisch systeem.
  Echter je ziet de invloed van de gewone man en vrouw afnemen, de druk van het dagelijks leven neemt alleen maar toe. het is maar de vraag of ze hun baan houden want als een werkgever en of bedrijf zonder personeel zijn winst veilig kan stellen dan zal hij/zij dat altijd doen.
  De toekomst van de gewone man of vrouw zal liggen in samenwerken met gewone mannen en vrouwen.
  Het is van alle tijden dat de elite zich niets gelegen laat liggen aan de gewone man en vrouw.
  De gewone man en vrouw zijn geprogrammeerd om te werken , echter door de eeuwen heen heeft hen dat niet veel gebracht. De toekomst in eigen hand nemen is de beste methode om een rechtvaardige en klimaat bestendige aarde te behouden.
  Groet,
  Peter

Reacties plaatsen niet mogelijk.