Complotten, grappig of gevaarlijk?

Voor veel mensen kwam het als een schok: het idee dat het neerstorten van vlucht MH-17 nep was en er helemaal geen slachtoffers waren. Voor wie wat meer bekend is met het idee van “complotten” kwamen de diverse artikelen op internet absoluut niet als een verrassing.

Grappig

De wereld wordt bestuurd door een groep reptielen die zich vermommen als mensen. Dat klinkt nog wel grappig. Of Bigfoot of Nessie of andere vreemde dieren voor waar aannemen. Lijkt ook geen probleem. Of dat er al lang bewijs is voor intelligent buitenaards leven, dat er een vliegende schotel is neergestort in Roswell en er een autopsie is uitgevoerd op de inzittenden.

Dit soort zaken lijkt vrij onschuldig. Maar meestal gaat het een stapje verder, bovenstaande ideeën laten een wantrouwen zien richting overheden, een wantrouwen tegen de verslaggeving. Zo denken veel mensen ook dat de (eerste) maan-landing nep was. En dat er door schimmige figuren wordt gewerkt aan een “Nieuwe Wereld Orde”, waarin enkel plaats is voor die reptielen-elite en waarbij er al plannen in werking zijn gesteld om de overige mensen te laten sterven.

Grievend

Bovenstaande denkwijzen kun je nog afdoen als “grappig”, anders wordt het als een familie waarin een treurige moord heeft plaatsgevonden, jarenlang wordt lastig gevallen door figuren die er met je dagboek vandoor gaan, een boek willen publiceren en flyers verspreiden dat de moord is gepleegd door de vader van het slachtoffer.

Of dat je te horen krijgt dat je overleden zoontje is gebruikt bij een “satanische moord waar ook Beatrix en Willem Alexander mee te maken hebben”. En dat je als rouwende moeder dan stiekem gefilmd en gechanteerd wordt door zo’n figuur die je wel wil “helpen om de beerput te openen”.

Gevaarlijk

En dan is daar ineens Tarik Z. die er van overtuigd is dat hij op tv zaken moest gaan vertellen die de mensen zullen wakker schudden. En dan hebben we het niet over bezuinigingen en de effecten daarvan op onze samenleving, nee, dan gaat het over “false flags”, de Vrijmetselaars en wat al niet meer.

En dit is niet de eerste keer dat iemand zo diep in allerlei complotten zit dat het gevaarlijk is. Je ziet meer mensen deze gang van grappig, naar grievend naar gevaarlijk doormaken. Mensen raken verstrikt in waanbeelden, voelen zich continu bedreigd door “de elite” vanwege de “grote onthullingen” die ze willen doen, vermoorden willekeurige mensen waarvan zij denken dat ze achter hen aan zitten of zien het niet meer zitten en nemen hun familie mee het graf in. Of dat vaccinaties kwaadaardig en dus onnodig zijn, want ziektes zijn door de pharmaceutische bedrijven gemaakt en verspreid.

En het helpt natuurlijk al helemaal niet als overheden besmet zijn met het complot-virus. Een aantal jaar geleden beweerde bijvoorbeeld een woordvoerder van de Egyptische overheid dat de haaien-aanvallen het resultaat waren van door de Israëlische geheime dienst getrainde haaien om het toerisme in Egypte om zeep te helpen. En achter de Turkse protesten tegen de overheid zit volgens de adviseur van de president een aanval via telekinese! Laat staan dat er hele landen zijn die menen dat de Joden werkelijk overal achter zitten.

Oplossingen?

Sommige van deze complot-denkers halen zelfs geld op om te kunnen blijven “onderzoeken”, of zetten een webwinkeltje met nutteloze producten op waarmee ze op de angsten van hun lezers inspelen. Een enkeling wordt er zelfs rijk van. Je vraagt je bijna of af dat een reden is om de zwendel vol te blijven houden.

Er is al veel over geschreven, maar dit oplossen blijkt lastig. Helaas blijk de overheid maar bitter weinig te kunnen doen tegen mensen die nabestaanden blijven lastig vallen of tegen mensen die geld ontvangen op vrijwillige basis als “ondersteuning” of voor nutteloze producten.

Veel van deze mensen willen zich niet laten helpen, want wie er anders over denkt is “onderdeel van het complot”. Soms is het gevolg van slachtoffer-denken, het idee dat er altijd iemand anders aan de touwtjes trekt waartegen je zelf niets kunt doen. Soms blijkt het “ontdekken” van steeds nieuwe complotten een verslaving waartegen het moeilijk vechten is. En soms is het de wens om deel uit te maken van een groep, wat via internet natuurlijk heel makkelijk gaat.

Feiten

Maar uit onderzoek blijkt dat de overheden in het westen een zeer lage mate van corruptie kennen, dat de Vrijmetselaars een club zijn waar je gewoon lid van kunt worden, dat de wereldbevolking nog steeds groeit, zijn er tijdens de maanlandingen reflectoren geplaatst waar we nu lasers op richten en onderzoek mee doen, is het idee van van vorm veranderende reptielen gewoon te maf voor woorden en blijken er helaas toch wel echt slachtoffers te bestaan van aanslagen.

Er is niet mis met kritisch zijn, kritisch naar berichtgeving of naar beweringen. Maar laten we vooral ons verstand daarin niet verliezen. Ook de pers kan hieraan bijdragen. Laten we er voor waken dat we niet van grappig, via grievend naar gevaarlijk gaan, met alle gevolgen van dien.En laten we bestaande problemen onderkennen en oplossen in plaats van afschuiven op vermeende anderen.

Complotten en de denkwijzen van complot-denkers zijn vaak makkelijk te herkennen, in het boek “Believing Bullshit, How Not to Get Sucked into an Intellectual Black Hole” van filosoof Stephen Law wordt het duidelijk beschreven. Een aanrader.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email