Het “duidingsdebat”

Na alle nieuwsberichten in kranten, op websites en op tv, zelfs in de landelijke pers, is het in Oss tijd voor het zogenaamde “duidingsdebat”. Hierin is het aan de lijsttrekkers van de verschillende partijen om eens te vertellen wat zij nu eigenlijk van de uitslag vinden en hoe het nu verder moet gaan.

Het voortouw wordt genomen door de partij Voor De Gemeenschap (VDG), zij hebben de meeste stemmen gehaald en nemen dan ook de leiding bij de coalitiebesprekingen om te zien wat een werkbare coalitie kan zijn om de gemeente Oss de komende 4 jaar te besturen.

Frank den Brok uit Berghem legt uit hoe de VDG er tegenaan kijkt, laat weten een extern iemand te vragen om de gesprekken aan te gaan met alle partijen en vraagt aan de partijen de kaarten op tafel te leggen.

Daarna komen de andere partijen aan het woord, het is duidelijk dat iedereen wel die coalitie in wil, zelfs de partijen die flink verloren hebben zeggen bescheiden te zijn, maar laten al snel ook doorschemeren dat ze wel willen besturen. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze al beginnen met te vertellen welke partijen volgens hun juist niet in de coalitie moeten!

We zullen zien hoe het de komende weken gaat, vanuit de hoek van de SP is het in ieder geval wel duidelijk: ook wij willen mee besturen om vanuit een besturende positie de komende veranderingen die door de landelijke overheid aan de gemeentes worden opgelegd, in zo’n goed mogelijke banen te leiden. De SP vindt ook dat een nieuwe coalitie moet bestaan uit een combinatie van partijen die aan de kiezers in de gemeente Oss goed uit te leggen is.

Nu afwachten dus.

De agenda voor de komende weken wordt ook snel doorgenomen: er komt een afscheid voor vertrekkende raadsleden, er moeten (snel) formulieren ingevuld worden door nieuwe raadsleden en er komt een laatste gemeenteraad van dit jaar. En in het nieuwe jaar, op 2 januari, zal de nieuwe raad officieel geïnstalleerd worden. Met een beetje geluk, is de coalitie dan ook bekend.

Spannend! En ik merk nu al dat het een drukke tijd gaat worden.

 

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email