Als een zwerende tweet…

Een ontluisterende mini-reportage bij de NOS/Nieuwsuur gisteren. Alweer was het de PVV die onder vuur ligt vanwege ophitsende nep-berichten. Kijk het filmpje vooral zelf even. Geconfronteerd met de waarheid blijft PVV’er Faber “mijn tweet klopt” liegen.

Na de toename van Syrische vluchtelingen eind 2015 was het voor de meeste mensen al duidelijk: de PVV doet er alles aan om moslims, vluchtelingen en allochtonen in een kwaad daglicht te zetten. Ze schuwen ophitsende nep-berichten niet en verspreiden deze grif onder hun volgers. Mensen die daar commentaar op maken worden zonder pardon geblockt: tegengeluid wordt onmogelijk gemaakt.

Afbeelding
Een voorbeeld van een nep-bericht uit een lange lijst

Niet alleen politici

Maar vlak de gewone mensen zelf niet uit, op sociale media is het delen van ophitsende nep-berichten in bepaalde Facebook groepen en door bepaalde Twitter accounts heel normaal. Begin 2016 vroeg ik mij dan ook af: ‘zijn sociale media de nieuwe Der Stürmer?’ Waar gaat dit ophitsen eindigen?

Vlak voor de Tweede Kamer verkiezingen in 2017 kwam Nieuwsuur met een uitzending over nepnieuws in verkiezingscampagnes. Wat gisteren op tv opnieuw onder de aandacht werd gebracht was toen al duidelijk: PVV en Forum voor Democratie (FvD) maken zich vaak schuldig aan het verspreiden van ophitsende nep-berichten over een aantal groeperingen in onze maatschappij: moslims, asielzoekers, allochtonen en ‘linksen’.

Bij Nieuwsuur spreken ze over ‘nepnieuws’, maar laten we eerlijk zijn, die term is voor dit soort berichten een enorme afzwakking. We moeten het benoemen voor wat het is: fascisme.

‘Oh’, hoor ik U denken, dat klinkt wel heel erg zwaar. Dat kan zo zijn, echter, de vraag die je jezelf moet stellen is of het klopt.

Econoom en politicoloog Robin Fransman windt er geen doekjes om

Het demoniseren van moslims, asielzoekers, allochtonen en ‘links’ is bij bepaalde politici zo normaal geworden dat ze, zelfs als alle feiten wijzen op het tegendeel niet verder komen dan ‘mijn tweet klopt’ en de deur voor de pers dichtgooien.

Als Baudet (FvD) claimt dat er een ‘cultuurmarxistisch project is om de Europese beschaving te vernietigen’ en daarmee een existentiële bedreiging schetst, verkondigt hij het gedachtegoed van massamoordenaar Breivik. Daar komt terecht commentaar op.

Als reactie blijven PVV en FvD beweren dat het juist de kritische pers, de rechterlijke macht, burgerrechten groeperingen en wetenschappers zijn, die jokkebrokken. Daarmee zorgen ze voor een gevaarlijke cocktail. We zien het in het buitenland: aanslagen op politici of moslims zijn het gevolg. En ook in ons land zijn al mensen veroordeeld vanwege geweldsmisdrijven richting asielzoekers: ze maken elkaar gek met berichten op Facebook die de uitspraken van Wilders herhalen en uitvergroten.

Ongeveer een vijfde van Nederland stemt op die partijen. Dat zijn er nogal wat.

Wat kan je zelf doen?

Dit is niet normaal. Echt niet.

Het goede nieuws is: je kan er zelf iets tegen doen.

Er zijn Facebook groepen die bol staan van dit soort ophitsende nep-berichten. Wijs familieleden en vrienden op het verspreiden van ‘nepnieuws’ uit zulke groepen. En zelfs als een bericht een keertje klopt, wijs ze er dan op dat de aandacht vestigen op zulke groepen misschien niet zo handig is en laat mensen ook bij zichzelf nagaan of het wel zo verstandig is om in zulke groepen te zitten.

Rapporteer racistische tweets en Twitter accounts, ze voldoen niet aan de gebruiksvoorwaarden: samen kunnen we er voor zorgen dat het verspreiden van dit soort berichten wordt tegen gegaan.

Voor Facebook geldt hetzelfde. Er is de laatste jaren meer aandacht gekomen voor dit soort berichten en de gevaren ervan. Help mee om ze te (laten) verwijderen.

Laat deze ophitsers niet hun gang gaan. Neem je verantwoordelijkheid. Verspreid ook dit artikel en help mee dit soort haat propaganda te stoppen. Nederland is je dankbaar. Ik ben je dankbaar.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

8 gedachten over “Als een zwerende tweet…

 1. PeKa

  Leuk dat lijstje hoe je fascisme kunt herkennen. Als die linksfascisten nu ook nog eens in de spiegel durfden te kijken……..

  1. MartijnTonies Bericht auteur

   Toch sneu dat er altijd, maar dan ook werkelijk altijd een ‘maar zij dan’-reactie komt. En nog sneuer dat die mensen dan denken een punt te maken.

   1. Henk

    De reactie van PeKa is geheel terecht. De groep linksfascisten voldoen aan hetzelfde profiel als de rechtsfascisten. En zijn net zo erg, zo niet erger omdat ze zich hebben weten te linken aan bestaande politieke partijen zoals Groen Links en jouw eigen SP en zich daar binnengedrongen hebben.

    1. MartijnTonies Bericht auteur

     Het stuk gaat over ophitsende nep-berichten en gebruikte retoriek. Die vind je niet bij linkse politieke partijen. Plain and simple. Je what-about-ism is dan ook tenenkrommend, Henk.

 2. Henk

  Kijk eens op Krapuul of Indymedia of pakweg bij de Internationale Socialisten. Zoveel haat en ophitserij vind je nergens. Maar goed, je bent blijkbaar niet in staat om dat te zien. Je bent zelfs niet in staat om je eigen tekst goed te lezen.
  Verder is vooral jouw taalgebruik tenenkrommend met je ‘plain and simple’en je ‘what-about-ism’.

  1. MartijnTonies Bericht auteur

   Nee, klopt Henk, ik ben eigenlijk heel dom. En daarom had ik het ook niet over willekeurige mensen, maar over politici. En dat schreef ik de vorige keer ook al. Gelukkig ligt het aan mijn leeskunsten. Succes Henk.

 3. Henk

  Denk eens aan Wijnand Duyvendak (inbraak en brandstichting), Sam Pormes (terroristenopleiding Zuid Jemen, Fahra Karimi (Iran) Jack Bogers (hulp aan partner moordenaar Fortuyn om gegevens te kunnen wissen) Paul Rosenmöller (Albanië) of van jouw eigen partij van Heijnsbergen (training Nicaragua)

 4. Teeninga Palmen

  Geweldig artikel, er zijn enkele punten daar had ook wel over verteld mogen worden, voor de rest vind ik ‘m echt top. TeeningaPalmen

Reacties plaatsen niet mogelijk.