Bezorgde Brabanders willen antwoord

In augustus 2017 verspreidde Thierry Baudet de antisemitische complottheorie “cultuurmarxisme” op twitter, in de maanden daarvoor vond hij de complottheorie van het “Kalergi-plan”, wederom met een antisemitisch randje, ook logisch klinken. Dit zijn dezelfde waanideeën waarvan de Noorse terrorist Breivik meende dat hij de schuldigen moest straffen door middel van een bomaanslag en de brute moord op 69 jonge sociaal-democraten. In december 2018 haalde Baudet opnieuw het nieuws, de Anne Frank Stichting kwam met een onderzoeksrapport waarin stond dat de PVV en FvD veelvuldig extreemrechtse samenzweringstheorieën verspreiden. De partij rolde van schandaal naar schandaal.

Het maakte Eric de Bie en Willem Rutjens niets uit, zij besloten op de FvD kieslijst te gaan staan voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019. Er was geen Brabants verkiezingsprogramma, er werd goed gescoord op de landelijke campagne met partijleider Baudet en zijn uitspraken in de hoofdrol, en, zoals we zeggen, “de rest is geschiedenis”, inclusief een groot artikel in het Brabants Dagblad getiteld “Fascistische en gevaarlijke speech verbaast Brabantse deskundige en bekende van Baudet”.

Wat volgde was een kliklijn tegen linkse docenten, racistische tweets met verzonnen gebeurtenissen, aanvallen op wetenschap en wetenschappers, op de pers, uitspraken over ondermijning van onze maatschappij door universiteiten en docenten, aanvallen op architecten, de Postcodeloterij en zelfs Amnesty International in haar strijd voor gelijke rechten voor LHBTI’ers. Het houdt niet op.

Ten tijde van de coalitiebesprekingen voor een nieuw Brabants bestuur herhaalde Baudet zijn cultuurmarxisme-complottheorie en vertelde ons dat dit de agenda was van de universiteiten, de rechterlijke macht, musea, en de Nederlandse politieke partijen, van links tot rechts, van SP tot aan VVD. Op vragen van de Brabantse pers kwam De Bie niet verder dan ‘geen commentaar’, want op Haagse uitspraken hoeven we in Brabant niet te reageren. CDA’er Ankie de Hoon en VVD’er Christophe van der Maat sloten zich er bij aan. Nieuw zijn deze ideeën bij Forum echter allerminst.

De toetreding van Forum voor Democratie tot het Brabantse bestuur werd door de landelijke partij groots gevierd. Inmiddels zijn we een opstootje met zijn bodyguards tijdens een flyer-actie in Den Bosch verder, had de heer Baudet het in zijn Youtube-journaal over “linkse universiteiten waar afval zit” en roept hij dat “bij dit kabinet Afrikanisering en islamisering belangrijker zijn dan de boeren”. De wartaal neemt steeds ernstigere vormen aan.

Pers, politici en burgers moeten provinciebestuurder De Bie, fractievoorzitter Rutjes en de Forum-Statenleden aan de tand voelen en geen genoegen nemen met uitvluchten.

Ze zijn stuk voor stuk lid van de partij en lid geworden lang nadat duidelijk was dat Thierry Baudet veelvuldig verschrikkelijke complottheorieën onze politiek in trekt. Ze zijn in ons bestuur gekozen door middel van een landelijke verkiezingscampagne. Bezorgde Brabanders hebben recht op antwoord: nemen De Bie en Rutjes afstand van de ideeën van Baudet? En als ze zwijgen weten we ook meer dan voldoende: willen en wetens lid geworden en bang voor hun baantje.

Koning Willem Alexander zei het in zijn speech bij de Dodenherdenking: niet ‘normaal’ maken, wat niet normaal is. Dit soort waan-ideeën zijn niet normaal, wij hebben recht op antwoord, recht te weten door wie we bestuurd worden.

Dit stuk verscheen (in een iets ingekorte versie) zaterdag 27 juni in het Brabants Dagblad.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

Een gedachte over “Bezorgde Brabanders willen antwoord

  1. Pingback: Virus-waan | Martijn Tonies

Reacties plaatsen niet mogelijk.