Virus-waan

Het zijn heftige tijden. Ineens was het daar: covid-19. Vooral bekend onder de naam ‘corona’. Een heftig virus, in Brabant sloeg het keihard toe. Een steenworp hier vandaan, in Uden en Bernheze, was het aantal sterfgevallen tot wel 7x hoger dan normaal. En elke begrafenis was sober, nauwelijks bezoekers, geen koffietafel of samen rouwen. In heel Oost-Brabant was de sterfte 6x zo hoog.

Voor wie het mogelijk is, is thuiswerken al maandenlang de regel. Als dat niet lukt, dan zijn er spat-schermen, ontsmettings-zuilen en handschoenen. De rest houdt zoveel mogelijk afstand, wast de handen kapot, knuffelt familie niet en nodigt maar sporadisch vrienden uit. Het zijn heftige tijden.

Bij elke heftige gebeurtenis zijn er figuren die menen dat het allemaal overdreven is, dat er een sinistere agenda achter steekt, dat ‘we’ genaaid worden door ‘ze’. Dorpsgekken met een te groot podium. Dikke kans dat ze niet in Uden, Bernheze of een ander zwaar getroffen dorp wonen, ze hebben de gezinnen die 2 of soms wel 3 mensen verloren niet in de ogen gekeken, niet zien janken van de onmacht.

Willem Engel is zo’n gek.

Met opvallende uitspraken, keiharde leugens en rechtszaken tegen de staat heeft de nieuwe Engel-des-doods de aandacht op zich gevestigd. Helaas lopen behoorlijk wat mensen achter hem aan. Maar ondanks alle media-aandacht, blijft het natuurlijk een priv├ę-persoon, iemand die vooral op Facebook tekeer gaat. Hij mag dan roepen dat mondkapjes gelijk staan aan de Holocaust, dat de maatregelen onzin zijn, dat het een ongevaarlijk virus is, uiteindelijk blijft Engel een figuur waarvan de meeste mensen ver weg zullen blijven.

Maar dan…

Uit Trouw, 19 augustus 2020

Dat Baudet een complotdenker is, weten we inmiddels wel. Dat de Forum voor Democratie fractie in het Brabantse bestuur er geen afstand van neemt, weten we ook. En nu steunt Baudet dus Willem Engel.

Ik zou wel eens willen weten wat het Brabantse provinciebestuur daar van vindt, hoe Forum voor Democratie fractievoorzitter Willem Rutjes en gedeputeerde Eric de Bie dat uit gaan leggen aan de Udenaren, waarom de mannen zich in vredesnaam aan zulke partij-waanzin willen verbinden. Complotdenkers en corona-ontkenners verdienen geen plek in ons bestuur.

Het is alweer tijd voor kritische vragen.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin