VVD wethouder gaat ‘Lügenpresse!’

Van radicaalrechtse populistische partijen zijn we inmiddels gewend dat ze de vrije pers aanvallen. En de wetenschap. En het onderwijs. En de rechtstaat. En natuurlijk LHBTI’ers en etnische minderheden. En linkse politici. Alles moet stuk en daar werken ze ook hard aan: je mag niemand geloven van ze, alleen zijzelf.

In het najaar van 2015 waren PVV politici bezig met een enorme hetze tegen vluchtelingen: honderden, zo niet duizenden ophitsende nep-berichten werden door hen verspreid. ‘Zijn sociale media de nieuwe Der Stürmer?’, vroeg ik mij toen af. Volgens velen overdreef ik, want ‘niemand gelooft die berichten toch, joh’. Daar is men inmiddels wel van teruggekomen.

En hoewel de landelijke VVD een bedenkelijke reputatie heeft als het gaat over het zaadje van ‘linkse vooringenomenheid in universiteiten‘ te planten, en een fractievoorzitter die liegt over vluchtelingen, voeren ze doorgaans geen publiekelijke hetze tegen de instituten als de vrije pers en de rechtstaat.

En toen was daar VVD wethouder Paul Slettenhaar.

Paul over de NOS

“…met een net woord campagne.”, schreef Paul. We weten allemaal dat hij daar eigenlijk ‘propaganda’ wilde zeggen.

Een politiek ambtsdrager, nota bene van een regeringspartij, die één van de belangrijkste kanalen van de vrije pers in Nederland weg zet als propaganda kanaal en het advies geeft daar niet meer naar te kijken. Dat is nogal wat.

In radicaalrechtse populistische kringen wordt de NOS wel vaker weggezet als ‘staatsomroep’, natuurlijk om aan te geven dat ze de regering napraat. Die ‘main stream media’ (MSM) is niet te vertrouwen, luister naar ons! Zoiets. Maar wees eerlijk: hoeveel niet-MSM blogjes of uitgerangeerde journalisten die voortdurend commentaar hebben op de NOS hebben nou eigenlijk schandalen aan het licht gebracht? Nul, nada, geen één.

En ondertussen hebben journalisten zoals die van de NOS, Nieuwsuur,  Follow the Money en RTL ministers laten vallen (bonnetje!), grove schandalen aan het licht gebracht (de Belastingdienst, anyone?) of partijvoorzitters tot aftreden gedwongen (Henry Keizer, VVD). Pittig.

Misschien is dat de ware reden dat VVD wethouder Paul Slettenhaar zich tegen de NOS keert: ze doen hun werk te goed en vertellen wat Paul niet wil horen.

Dus gaan de oren en ogen dicht, zoals een echte realist betaamt.

Deze column is ook te lezen op Sargasso, de oudste blog-site van Nederland.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email