Welstands-wartaal

Het was een aparte vergadering over de ‘welstand’ afgelopen donderdag. Voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show en tegelijkertijd ook niet. We hebben er allemaal mee te maken, of we willen of niet.

Wat is nou het verhaal? De gemeente Oss wil de ‘welstandscommissie’ afschaffen: geen regels meer voor de ruimtelijke kwaliteit, iedereen mag doen wat hij of zij wil. Grootste voorstanders: lokale partij BeterOss en de VVD. Het onderwerp roept zoveel vragen op, dat zelfs architecten en ontwikkelaars zich ermee bemoeien. Ingezonden brieven en inspreek-reacties in de vergadering zijn het gevolg.

Groen bouwen is de norm, toch? (bron)

De vrees werkt twee kanten op: zo zie je dat architecten de welstandscommissie waardevol vinden omdat de adviezen leiden tot beter projecten. En de Osse vastgoed man Tom Kemkens wijst op het risico van eenheidsworst vanwege goedkope productie.

Waarom was dit dan zo’n aparte vergadering?

Nou, ten eerste kwam de voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, meneer Van Esch, vertellen dat er de laatste jaren al super veel veranderd is in de beoordeling en dat die enorm positief ervaren wordt. Hij sprak de kritische politieke partijen ook aan: niemand van hen is wezen kijken hoe het echt in elkaar steekt.

Ten tweede klopte BeterOss (die ook de wethouder op dit onderwerp levert) zich op de borst. Zij hadden dit toch mooi voor elkaar gebokst. Vervolgens kwam een anekdote over een slechte ervaring van jaren geleden uit de gemeente Maas en Waal. En daarmee werd dan het Osse beleid afgefakkeld. Bizar.

Ten derde kwam de VVD met een hele waslijst van dingen, omdat opsommingen nu eenmaal goed werken. Hier en hier en hier en hier moet je allemaal rekening mee houden. En geen van die dingen had met welstand te maken. Het andere hoofdargument van de liberalen was dat alleen de eigenaar iets over z’n eigen gebouw te zeggen mag hebben.

Want hé, niemand anders hoeft er tegenaan te kijken toch? Niemand heeft last van schaduw, zichtlijnen etc etc. De dikke ik regeert.

Als je je brutalistische nachtmerrie wil combineren met een burgerlijk bestaan en een zen-tuintje (bron)

Het voorliggende document was vrij duidelijk: alleen de wensen van de initiatiefnemer tellen nog. Omwonenden of inwoners met bezwaren kunnen nergens meer terecht. Ambtenaren die de kwaliteit bewaken adviseerde anders. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit adviseerde anders. De wethouder gaf geen argumenten om ons te overtuigen van zijn gelijk en ging niet in op de genoemde risico’s. En eigenlijk ook niet op kritische vragen… dat lijkt standaard te worden bij wethouder Van Orsouw.

En zo werd het huidige beleid belachelijk gemaakt, de verzonnen karikatuur aangevallen en hebben we straks allemaal het nakijken. En daar vind ik wat van. ?

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email