The good, the bad and the ugly

Captain America, het toonbeeld van heldenmoed is definitief van zijn voetstuk gevallen.

De Verenigde Staten van Amerika staan al lang niet meer te boek als “good guy”, na de aanval op 11 september zijn ze keihard de verkeerde kant uit gegaan. De redenen daarvoor zijn niet 1-2-3 aan te wijzen, maar verschillende schrijvers en onderzoekers komen aardig tot dezelfde conclusies. In ieder geval is zeker dat de leidinggevenden de grip op de realiteit volledig verloren hebben.

Maar hoe erg het precies is of was? Dat laat vriend en vijand keer op keer verbazen: bij elke nieuwe onthulling, over het martelen door de CIA, over Guantanamo Bay, over het zonder proces vasthouden van verdachten, over de buitenlandse gevangenissen, over de drones (video) en over nog tal van andere zaken komt steeds meer naar buiten en het blijkt elke keer erger dan verwacht.

En wat zegt een groot deel van het Amerikaanse publiek na zulke onthullingen? “Het zijn terroristen hoor, geen medelijden!” Maar de feiten laten anders zien: het overgrote deel van de jarenlang vastgehouden mensen in Guantanamo Bay wordt vrijgelaten zonder ooit te zijn aangeklaagd en Abu Ghraib zat vol omdat mensen betaald werden voor het aangeven van “verdachte anderen”. Uit het nieuwste rapport blijkt dat de paar “successen” door marteling, gegevens oplevert, die al bekend zijn via andere kanalen, zoals afluisteren. En ook blijkt dat de CIA  jarenlang heeft gelogen over welke martelingen er gebruikt werden en hoeveel ze die toe pasten, niet alleen tegenover het publiek, maar ook tegenover de overheid! En let wel, dit rapport is al ingezien een aangepast door de CIA voordat het naar buiten kwam, dus wat is er nog weggelaten?

Wie vertrouwt deze “bondgenoot” van Nederland nog?

Helemaal treffend zijn de uitspraken van voormalig president Bush over het laatste rapport met haar verschrikkelijke inhoud:

Het gaat hier om hardwerkende, goede mensen en ik ben blij ze te hebben, als dit rapport iets zegt waarvan we denken dat het niet kan, dan is het niet waar.

En daarmee is de kous voor hem blijkbaar af. Was de Verenigde Staten ooit een lichtend voorbeeld, in de afgelopen 14 jaar zijn ze afgezakt van goed, naar slecht, naar verschrikkelijk.

Wordt het niet eens tijd om deze man, inclusief de toenmalige voltallige groep leidinggevenden van het CIA richting het tribunaal in Den Haag te halen?

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin