Decadent

De president van de FIFA, Blatter is uiteindelijk toch afgetreden. Het heeft even geduurd, maar hij snapt het dan toch: zijn positie is onhoudbaar geworden. Hij speelde nog de vermoorde onschuld: ja, hij is dan wel de president, maar nee, hier wist hij toch echt echt echt niets van hoor. De topmannen om hem heen hebben zich verrijkt, maar Blatter zelf niet. Nee, echt niet. Maar aftreden is wel nodig…

Ondertussen wordt steeds meer zorg-personeel wegbezuinigd, terwijl de bazen meer salaris krijgen. Op de werkvloer gaat het uurtarief alsmaar verder omlaag en er worden tien-duizenden mensen ontslagen. Tegelijkertijd verdienen maar liefst 152 directeuren meer dan onze minister-president Mark Rutte, iets waar ze zelf blijkbaar geen probleem mee hebben.

En Mark Rutte, ja, die kon er ook wat van. Tijdens zijn toespraak op het VVD congres, hier te zien (voor wie wil beweren dat er iets “uit de context is gehaald”), wist hij te beweren dat mensen na hun ontslag niet meteen richting UVW moeten gaan om hun hand op te houden, maar beter eerst een baan moeten gaan zoeken. Maar wettelijk moet je binnen een week richting UVW, een stricte regel waarvoor zijn eigen partij verantwoordelijk is. Dat is hem blijkbaar eventjes “ontgaan”. Om nog maar te zwijgen van mensen die een periode zonder salaris helemaal niet kunnen overbruggen.

Mark vertelde nog even wat over de dikke-ik-mentaliteit en dat mensen ook eens aan een ander moeten denken, en dat je maar wat harder moet werken als het tegenzit. Het applaus was lauw, de mensen in de zaal waren duidelijk niet erg enthousiast, maarja, die weten dan ook dat Rutte voor de camera wat zeurt over hoge salarissen om een zin later te vertellen dat de overheid zich steeds minder met de mensen moet bemoeien: ook wel de “wij zijn binnen, zoek jij het verder maar uit”-mentaliteit.

Een paar dagen later laat de fractievoorzitter van de VVD Gelderland weten dat zijn fractieleden niet akkoord gaan met de tweede klas ov-kaarten die ze van de overheid krijgen. Hans de Haan krijgt per direct landelijke bekendheid als het decadente boegbeeld zonder enige maatschappelijke voelspriet. Het audio-fragment bij het nieuwsbericht is tenenkrommend. Minstens net zo erg is zijn “not-pology”, een “sorry-zonder-spijt-te-hebben”. De Haan is zo geschrokken van alle ophef. Niet de inhoud is het probleem, nee, de ophef stoort hem. En “als het nodig is, dan ga ik wel tweede klas reizen”. Daar heb je je dikke-ik, Rutte.

de·ca·dent (bijvoeglijk naamwoord)

  1. in verval
  2. zonder morele kracht
  3. zeer verfijnd, maar innerlijke kracht missend

Als socialist zie ik dat toch heel anders: er is genoeg voor iedereen. Ik zal streven naar een eerlijkere verdeling en strijden tegen uitbuiting.

 

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email