Noodopvang voor 300 asielzoekers? In Oss kan het!

Met het bericht over een noodopvang voor 300 asielzoekers is het voor de Ossenaren even slikken. Is dat wel verstandig? Is het niet beter dat zo’n noodopvang ergens in de polder ligt? Of is het juist heel normaal? Dat mensen zich hierom zorgen maken begrijp ik wel, dat mensen zich storen aan de snelheid waarmee dit besluit genomen is, begrijp ik eveneens. Sommige negatieve reacties op internet spreken boekdelen, maar gelukkig zijn er ook hele andere geluiden. Ikzelf heb er een positieve kijk op.

Eén ding is zeker: deze asielzoekers zijn al in Nederland en ons land heeft daarmee de wettelijke verplichting hun rechten te waarborgen. Of ze in ons land mogen blijven, is nog onbekend: in Oss wachten ze het begin van hun asielprocedure af. Om de noodopvang zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen, heeft ons gemeentebestuur gezocht naar een gebouw wat direct beschikbaar was zonder vrijkomende (huur)woningen op te offeren. De kosten voor het verbouwen, de maaltijden en bewaking zijn allemaal voor de rekening van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) met een bijdrage vanuit Brussel. De gemeente maakt hierin geen kosten.

Je hoort en leest ook over zorgen die mensen hebben, angst voor overlast, angst voor geweld of zelfs angst voor jihadisten. We moeten niet vergeten dat deze mensen veelal gevlucht zijn voor onrust en geweld, en hier nog in afwachting zijn van een verblijfsvergunning. Natuurlijk valt het niet uit te sluiten dat er een keer een opstootje is. De lijntjes naar het COA zijn kort en vanuit hun lange ervaring weten zij als geen ander dat snel ingrijpen en duidelijke communicatie bij eventuele probleempjes van groot belang is voor de omgeving en voor de mensen in de opvang. Eerlijk is eerlijk: over het algemeen zijn de ervaringen heel erg goed.

Het belastinggebouw waar de sobere opvang gaat komen

Het gebouw waar de sobere opvang gaat komen

Het belastinggebouw staat midden in Oss: alle faciliteiten zijn dus handig dichtbij. Uiteraard zullen onze tijdelijke inwoners het centrum gaan bekijken, een supermarkt inlopen, eens een terras bezoeken of een filmpje pakken in de bioscoop. En telefoonkaarten kopen voor contact met familie of vrienden. Er zijn al initiatieven gestart om activiteiten aan te bieden: verschillende Osse ondernemers en vrijwilligers zijn bereid hier tijd in te steken.

Of dit plan slaagt hangt voor een groot deel van de inwoners van Oss af en ik verwacht dat onze diverse gemeenschap zich van haar beste kant laat zien. De wereldproblemen lossen we er niet mee op, maar als SP-er ben ik er trots op dat wij in staat zijn solidair te zijn met hulpbehoevenden, en hen de hulp kunnen bieden die nodig is en op die manier ons steentje bijdragen. In Oss kan het, daarvan ben ik overtuigd.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Een gedachte over “Noodopvang voor 300 asielzoekers? In Oss kan het!

  1. Sjef netten

    Ik zeg gewoon niet doen!!! Ledematen waren de afgelopen jaren echte Jan Marijnissen aanhangers,dus geen SP !!!Ik durf gerust te zeggen,zeker op die locatie dat het een puinhoop word.Ik kom regelmatig Zaterdags nachts van de laatste trein langs het Jan Funen huis gelopen richting Boter straat nou daar stikt het altijd nu al van overlast veroorzakende jongeren!!!!En lees dan in het regionieuws war er weer aan de hand is geweest!!! Ik zou zeggen gooi die AZC, de heuvel af,zorg dat ze uit het centrum blijven!!

Reacties plaatsen niet mogelijk.