Een pluim voor niets speciaals

Dat zou toch apart zijn, dat je tegen een 12-jarige jongen zegt “helemaal alleen naar de toilet geweest? Goed man!”. Of tegen een collega “naar het werk zonder ongelukken? Dat wordt trakteren!”. Toegegeven, misschien heb je wel een collega waarbij dat speciaal is, zou zomaar kunnen, maar daar gaat het nu niet om.

Ik las een nieuwsbericht “zorgen hoge rekening ziekenhuis” met daarin de volgende tekst:

Volgens VVD-kamerlid Arno Rutte verdient CZ “een pluim” dat het de foute rekeningen registreert. “Dat zouden er meer moeten doen. Het is weliswaar niet goed dat er fouten worden gemaakt, maar het is ook niet eenvoudig om die fouten er uit te halen.”

En dan denk ik: een pluim? Jawel, CZ verdient volgens Arno een pluim omdat het de rekeningen die ze krijgt, controleert, voordat ze jouw en mijn geld overmaakt naar de bankrekening van een ziekenhuis. In maar liefst 15% van de gecontroleerde rekeningen is die te hoog, blijkt uit de controles van CZ, veroorzaakt door fouten in de declaratiesoftware, zegt het artikel.

Wat ik me dan afvraag: waarom zien de ziekenhuizen dit zelf niet? En waarom is het zo speciaal dat CZ dit controleert? Dat Arno Rutte meent dat meer verzekeraars dit moeten doen is tekenend: als ze dit niet doen, verdienen ze een onderzoek. En de ziekenhuizen ook. En bij herhaaldelijke fouten een boete.

Kom zeg, geen gevolgen bij het maken van fouten en een pluim voor normaal je werk doen? Dat lijkt me de omgekeerde wereld.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email