Aan de Osse Gele Hesjes

Niemand kan de Gele Hesjes protesten in Frankrijk zijn ontgaan. Massale protesten in tal van steden verspreid over het hele land. De Gele Hesjes hebben ideeën over wat er fout gaat. Ze hebben geen woordvoerder. Daar schuilt een gevaar: want wat willen de ‘gele hesjes’ dan precies? Er is daar inmiddels een hoop over gezegd en geschreven.

En toen kwamen er gele hesjes in Nederland. Al snel was er commentaar: de demonstraties werden aangejaagd door radicaal rechtse groeperingen of mensen die bekend staan als toch wat dubieus.

In Nederland gaat veel goed. En veel ook niet. Zo staat het ‘besteedbaar inkomen’ al 40 jaar stil (Rabobank), terwijl de economie enorm is gegroeid. We zien de overheid zich steeds verder terugtrekken en de mensen aan hun lot overlaten. Het is al jaren en jaren hommeles op de woningmarkt en jawel, dat komt vooral door overheidsbeleid (De Groene: ‘het kan niet slechter dan Nederland het doet’). En ook recent ontwikkelingen zijn het demonstreren waard: een BTW verhoging op voedsel, een oneerlijke verdeling van de kosten van milieumaatregelen, afbreken van de publieke sector en ga zo maar door.

Nederland kan best wat breedgedragen protest gebruiken.

In mijn eigen gemeente, Oss, is er inmiddels ook een Gele Hesjes Facebook groep en de eerste demonstratie is geweest (video). En helaas, een aantal van de “standpunten” zijn dubieuze claims die rechtstreeks uit de radicale hoek komen:

  • we worden hersen dood gehouden door de media. We zijn groter als de media doet voor komen!
  • sociale voorzieningen niet meer toegankelijke voor het Nederlandse volk. Terwijl de geluk zoekers overal worden geholpen met subsidies, woningen etc.
  • het migratiepact! Waar gaat het heen met ons land, onze banen en onze huizen als dat migratie pact door gaat. Dit kabinet ziet alleen maar dollar tekens, voor iedere migrant krijgen hun geld en wij raken als Nederlanders geld kwijt! Stop migratie!

De Facebook groep is recent hernoemd, die heette eerst ‘Schadewijk-vogelwijk in actie tegen het asiel beleid in Oss!’. Tijdens anti-asielzoeker-protesten in Oss kwam ‘Soldiers of Odinom de hoek: ook al een extreem rechtse groep.

De vorige naam van de Osse Gele Hesjes groep

Tijdens de kleine demonstratie liep in ieder geval één iemand mee met een ‘Keltisch kruis’ op z’n rug. Dit kruis wordt veelvuldig gebruikt door extreem rechtse groeperingen.

Keltisch kruis bij Oss’ Gele Hesjes protest

Een tip voor de Osse Gele Hesjes: als je wilt protesteren voor Nederland, haal dan die dubieuze claims van je pagina weg. Maak een nieuwe Facebook pagina die niet is voortgekomen uit een protest waarmee Oss zeer negatief in het nieuws kwam en waarbij radicalen de toon zette.

Stop met het naar beneden trappen: asielzoekers beginnen volledig op nieuw in dit land, ze krijgen daarbij hulp ja, dat is maar goed ook. Veel hulp, misschien wel alle hulp die zij krijgen is beschikbaar voor alle inwoners van Nederland die geen geld hebben (zoals bijvoorbeeld de ‘Wet bijzondere bijstand’). Maar ik kan je wel verklappen: als je die hulp krijgt, zit je niet in een positie waar anderen jaloers op hoeven te zijn.

En gooi die rechts-radicalen uit je groep, laat ze niet meelopen: het doet je protest geen goed.

Richt je op rechtvaardigheid voor iedereen, sluit je aan bij vakbond-protesten, of kijk eens naar de Rode Hesjes, het lijkt me dat jullie je goed in hun standpunten moeten kunnen vinden. Als dit de standpunten van jullie brede beweging wordt, dan sluit ik me daar van harte bij aan.

Manifest van de Rode Hesjes

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email