Dtv: Oss en evenementen

De Kermisfeesten op de Eikenboomgaard, Fatality bij de Geffense Plas en het Hoessenbosfestival in Herperduin hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal uitgegroeid tot zeer populaire evenementen. En dat is meteen het nadeel, want teveel mensen en teveel herrie zorgt voor teveel problemen. En als de gemeente de papieren niet op orde heeft of organisatie er met de pet naar gooit, loop je het risico dat de rechter er een stokje voorsteekt. En dan is het helemaal klaar, met alle financiële gevolgen van dien…

Het meest recente slachtoffer is het Hoessenboschfestival, na diverse edities is het de gemeente duidelijk dat dit evenement op die locatie uit z’n jasje is gegroeid. Net als bij het nieuws over de kermisfeesten zijn de reacties op social media even simplistisch als voorspelbaar: de omwonenden moeten niet zeuren, de natuur moet opzouten en de gemeente is een corrupte bende die een hekel heeft aan plezier. Maar vlak ook de politiek niet uit, als kippen zonder kop springen nota bene partijen die zelf in het bestuur zitten, naar voren, om te zeggen dat het hops hops, 1-2-3 allemaal “gewoon” moet kunnen. Maar zo werkt het niet, want “gewoon doorgaan” was eerder juist het probleem hè.

Als evenementenorganisator mag je duidelijkheid verwachten. En daarom moeten zij ook niet te snel over bezwaren heen stappen: de kans dat je het deksel op de neus krijgt is dan groot. Daar zit niemand op te wachten, een organisator zeker niet.

Oss is bezig met locatieprofielen voor alle evenementen in onze gemeente: waar is ruimte, wat kan er niet, wat kan er wel? Duidelijkheid voor organisaties, omwonenden en de gemeente zelf. Dat lijkt me een goede zaak. En als zo’n locatieprofiel er dan is, moet er aan vastgehouden worden: geen ad-hoc fratsen door evenementenorganisaties en al helemaal niet door politieke partijen, in coalitie of oppositie. Liever bijvoorbeeld wat minder bezoekers en een goede sfeer, dan helemaal niets.

Maar het kost wel tijd en voordat het zover is, is een eventuele vervangende locatie natuurlijk niet zomaar te regelen. Er moet snel werk gemaakt worden van goede locatieprofielen en tot die tijd krijgen bestaande evenementen krijgen wat mij betreft in ieder geval dit jaar, gewoon doorgang.

Stelling: goed beleid en duidelijkheid gaat boven alles-moet-kunnen zonder breed draagvlak

Deze column schreef ik voor tv zender Dtv.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *