Vreemde regels

Zojuist las ik op nu.nl een bericht over de rol van de overheid in het verergeren van schulden. SP Kamerlid Sadet Karabulut presenteert voorstellen om hierin verbetering te brengen en de menselijke maat weer leidend te laten zijn.

Misschien ken je in je vriendenkring wel iemand die in zo’n situatie zit, misschien heb je het zelf ooit meegemaakt.

Ik wel, in ieder geval: toen ik net “op mezelf” woonde, ben ik eens vergeten mijn zorgverzekeringspremie te betalen. Totaal mijn fout, natuurlijk, ik had toendertijd mijn zaakjes nog niet helemaal op orde en als student had ik het wat krap, aan het eind van het geld was de maand nog niet om. Een rekening werd nogal eens “doorgeschoven” naar volgende maand, maar dat kun je uiteraard niet blijven doen.

Ik was wel verbaasd toen ik vervolgens een aanslag kreeg: met terugwerkende kracht moest ik alsnog de premie over de vergeten maanden betalen en ik kreeg er een flinke boete overheen! Daar zit je dan, financieel krap bij kas en een boete krijgen omdat je eerdere rekeningen eigenlijk niet zo vlot kon betalen.

De overheid heeft meer van deze vreemde regels.

Een flinke tijd geleden kocht ik mijn eerste oldtimer leger auto, zelf helemaal ergens in Friesland gehaald, het was al een flink eind terugrijden en het was een heel avontuur. Trots ging ik langs m’n vader, die bij het bekijken van mijn eerste autootje duidelijk minder enthousiast was. Hij liep stilletjes een rondje rond mijn nieuwe aanwinst en vroeg toen “wa hedde nou dan toch gek├│cht??”. Het ding komt uit 1962, lekker oud dus en ik hoef er dan ook geen wegenbelasting over te betalen.

Tot mijn grote verbazing ontving ik wel een blauwe brief van onze grote vrienden van de Belastingdienst: of ik eventjes wegenbelasting wil gaan betalen voor het voertuig wat ik zojuist gekocht had. Voor de zekerheid stuurde ze nog even de gegevens mee: kenteken, bouwjaar, merk en type auto. Ze wisten dus precies wat voor auto ik gekocht had.

In de kleine lettertjes kon ik lezen dat het mogelijk was om bezwaar aan te tekenen, iets wat ik ook direct gedaan heb. Een simpel briefje met daarin “Het voertuig heeft 1962 als bouwjaar.” was voldoende. Ik kreeg al snel een reactie met “ja, dat klopt, U hoeft geen wegenbelasting te betalen”. Maar beste mensen bij de Belastingdienst: dat wisten jullie zelf toch ook? Waarom stuur je dan een brief voor het betalen van wegenbelasting?

Dan vraag je je toch af: wie verzint zulke regeltjes? Wie verzint zulke vreemde regeltjes?

Soms moet je als burger wel erg sterk in je schoenen staan om te weten hoe of wat, wat moet je wel betalen, wat niet, en waarom? Is het teveel gevraagd om daar als overheid een beetje in mee te denken? De overheid staat tenslotte in dienst van de burger en niet andersom.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin