Hand kwijt? “Eigen schuld!”

Je moet het maar durven, over een 11-jarige jongen het volgende reageren:

Illegaal vuurwerk is niet gevaarlijk mits je er normaal mee om gaat, als je als ’n halve t illegale vuurwerk af gaat steken aan de verkeerde kant (dop eraf) verdien je gewoon dat het fout gaat. Door dit soort mensen komt er een vuurwerkverbod. Eigen schuld dikke bult, veel plezier met kerstcadeautjes uitpakken met 9 vingers. <3

Ik kan in mijn reactie kort zijn: de schrijver van bovenstaande is een ongevoelige hufter.

Ten eerste laten de verschillende berichten over vuurwerk ook dit jaar weer één ding duidelijk zien: illegaal vuurwerk is wel gevaarlijk. Er worden stukken vuurwerk verhandeld waarbij het lont er gewoon uitvalt, veel te snel opbrandt of andersoortig vreemd gedrag vertoond. Dit ongekeurde, veel te zware vuurwerk is simpelweg wel gevaarlijk.

En dan is er nog het illegale vuurwerk wat onder de categorie “evenementenvuurwerk” valt, wat enkel door een professional afgestoken dient te worden, op zeer veilige afstand. Ook met dat soort illegaal geïmporteerd vuurwerk gaat door verkeerd gebruik een hoop mis. Dat kan ook haast niet anders: een willekeurige particulier heeft niet de middelen of de kennis die dingen fatsoenlijk en veilig aan te steken.

Maar vergis je niet: ook door goedgekeurd consumentenvuurwerk vallen slachtoffers.

Jong geweest?

Maar nu terug naar de schrijver van bovenstaand commentaar op de Omroep Brabant website. Je moet het maar durven: een 11-jarig kind de schuld geven van onvolwassen gedrag. Van het onjuist inschatten van risico’s. Van een beetje stoer willen doen. Van het niet in kunnen zien welke gevolgen bepaald gedrag kan hebben.

Het lijkt hier wel om een kind te gaan!

Er is een reden dat we kinderen geen auto laten rijden, geen brommer zonder rijbewijs daarvoor of geen zware elektrische gereedschappen in handen geven. Er is een reden dat we kinderen op hun 11 of 12e, zo vlak voordat ze op de fiets richting voortgezet onderwijs gaan, een verkeersdiploma laten halen. Er is een reden waarom we het oordeel over heel veel zaken van de ouders af laten hangen en niet van kinderen zelf.

Kinderen zijn kinderen. Kinderen doen stomme dingen, kinderen leren daar ook van. Maar bij heel veel zaken hoop je dat dat leerproces zonder al teveel kleerscheuren verloopt.

Zoals iedereen zijn wij allemaal jong geweest en hebben we allemaal domme dingen gedaan, ik kan er over mee praten. En hier zaten zeker dingen tussen waarvan we later denken “ik ben blij dat het goed is afgelopen”. Ik voel medelijden voor dat arme jochie, dit is nooit zijn bedoeling geweest. Ik voel ook mee met zijn vriendjes, met andere omstanders die de hulpdiensten hebben gebeld toen ze de schade aan de hand zagen en ik voel mee met de ouders die hiermee het nieuwe jaar in moeten gaan.

Ik heb als kind en jong volwassene veel geleerd en heb daarbij gelukkig al mijn vingers nog.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email