Het Raadskompas

Afgelopen donderdag hebben we ons eerste Raadskompas gehad: dit was de introductie voor het opleidingsprogramma voor raads- en commissieleden. Er komen nog 5 avonden Raadskompas, tussen de normale vergaderingen door.

We maakten kennis met verschillende werknemers van de gemeente Oss: mensen die zich bezig houden met een specifiek vakgebied, zoals milieu of subsidies voor verenigingen, en met de medewerkers van de Raadsgriffie. We kregen uitleg over de verschillende gebieden, konden hierover vragen stellen en bedenken of we er meer over wilde weten. De mensen van de Raadsgriffie ondersteunen de gemeenteraad door het vaststellen van de vergaderdata, zorgen ervoor dat raads- en commissieleden alle documenten krijgen die ze nodig hebben, adviseert over de verschillende processen om vergaderingen heen, zoals het officieel stellen van vragen aan het college (dat zijn die vragen die vaak in het nieuws komen, in Oss heten ze ook wel “artikel 41 vragen”) en tal van andere zaken. Deze heren en dames zijn onmisbaar voor het verloop van het politieke proces in onze gemeente.

Elke fractie, de tijdens een verkiezing gekozen partij-leden in “de raad”, kan zich laten ondersteunen door zogenaamde burgerleden: deze mensen doen mee aan de verschillende commissievergaderingen, zodat ze de fractieleden ondersteunen. Oss kent twee commissies en deze vergaderen op dezelfde dag, zonder ondersteuning van deze burgerleden zou het voor een kleine fractie onmogelijk zijn om overal bij te zijn. En uiteraard is een extra set ogen op de verschillende stukken nooit slecht. Een fractie mag 3 burgerleden hebben en ook zij krijgen een opleiding via het Raadskompas.

De richting van het Raadskompas wordt door de deelnemers bepaald: iedereen kon afgelopen donderdag zijn of haar interessegebieden aangeven en de rest van het programma zal hierop aangepast worden.

Naast dit opleidingsprogramma voor raads- en commissieleden heeft de gemeente Oss ook de cursus “Politiek Actief“, waar ik zelf ook aan heb deelgenomen. In een paar avonden krijg je informatie over hoe het er in Oss aan toe gaat en het eindigt met een keer “Gast van de Raad“: samen met 2 raadsleden een hapje eten, kennis maken, je vragen stellen over het politieke werk en daarna een vergadering bijwonen. Voor Gast van de Raad kan overigens iedereen zich opgeven bij de Raadsgriffie.

Als nieuw raadslid heb ik de komende tijd nog een hoop te leren, ik heb inmiddels al interne cursussen bij de SP achter de rug, heb een grote fractie om me heen met een aantal zeer ervaren mensen er in en we hebben de cursus-avonden van de gemeente Oss. Het zal druk en interessant worden, daar twijfel ik niet aan. Bij deze wil ik de medewerkers van de gemeente bedanken voor de avond, we zien elkaar snel weer. 😉

 

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email