De baby’tjes zijn geregeld

Het verlossende woord kwam dit jaar op tijd: gisteren, bijna een week te vroeg, kreeg ik via WhatsApp het bericht binnen dat de baby’tjes geregeld zijn. Mooi, dan hebben we dat tenminste voor elkaar. In andere jaren zijn er nog wel eens baby’s op de dag zelf geregeld.

Elke december hebben we bij onze Scoutinggroep, Titus Brandsma uit Oss, een 5 tal baby’tjes, of eigenlijk “Jezusjes”, nodig voor onze jaarlijkse kerst-traditie: een levende kerststal! Behalve allerlei dingen van te voren regelen, zoals dus voor ieder uur een baby’tje, schapen, ezel, boodschappen, extra materialen en de spelers voor in de stal, is het dat weekend ook flink werken geblazen: op vrijdag avond beginnen we met leegruimen en materialen klaarleggen, op zaterdagochtend begint de echte opbouw. Tot diep in de avond wordt er gebouwd aan onze levende kerststal.

Traditie

Wat ooit begonnen is als aardigheidje voor oud-leden, is inmiddels uitgegroeid tot een langlopende traditie met veel bezoekers. Hoeveel kerststallen er al geweest zijn, weet eigenlijk niemand precies, maar ikzelf help er al 22 jaar aan mee!

Je rolt er in: in het meehelpen, in het leren hoe het gaat, in het voorbereiden, in het samenwerken, in het regelen en in de gezelligheid van samen iets neerzetten.

maria

Behalve oud-leden, ouders van leden en mede-Scouts, komen veel Ossenaren al jaren naar onze stal: even alvast kerst-sfeer proeven en jezelf vergapen aan zo’n kleine Jezus. De jongste is dit jaar pas net twee weken oud. Hier worden unieke foto’s gemaakt, trotste pappa’s en mamma’s, opa’s en oma’s leggen de kleine vast als stralend middelpunt tussen de dieren en jeugd-leden die Koning, Engel of Herder zijn.

Tegenslagen overwinnen en doorgaan

Niet altijd gaat alles even vlot. Zo hebben we jaren met zware sneeuwval gehad, kom je zondag ochtend voor de laatste voorbereidingen en dan mag je weer gaan ruimen, of opnieuw een tent opzetten. Of edities met hevige regen, daar trek je ook geen publiek mee.

We hebben sinds jaren geen “os” (een kalfje) meer, sinds de regels voor veevervoer en het samenbrengen van vee van verschillende locaties een stuk strenger zijn geworden.

De kameel heeft wel eens af laten weten, vanwege slecht weer (die reist zondagochtend vanuit Limburg naar Oss), of een baby blijkt niet op te komen dagen. OK, daar kan het baby’tje zelf niets aan doen natuurlijk.

Maar één ding is altijd zeker: die zondag, tussen 12:00 en 17:00 hebben wij onze Levende Kerststal, met de kerst-sfeer, de authentieke geur van stro en schapen, een prachtig plaatje en kinderen die uitleggen dat ze “vroeger ook Jezus zijn geweest”.

Iedereen is welkom!

De entree is gratis, dus kom zondag langs en drink lekkere glühwein, eet een worstenbroodje of stuk gebak, zet de kinderen aan de spelletjes, koekjes bakken of laat ze een ritje op de kameel maken en geniet samen met ons van deze kerst en onze traditie.

Meer weten? Kijk op onze website of naar de video op d-tv.

kameel

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email