Versplijten of verbinden

Ik schreef het twee dagen geleden ook, met de tragedie in Parijs op ons gezamelijk netvlies:

Je kan een situatie verbeteren of laten verslechteren. Die keuze: dat is nou omgaan met vrijheid, de vrijheid van jezelf, en minstens net zo belangrijk, de vrijheid van anderen.

De aanval heeft een grote impact op me: dat er mensen zijn die menen dat hun idee, hun geloof in “God” zoveel belangrijker is dan andermans gedachten en hun vrijheid om ideeën te bekritiseren, dat ze daarvoor mensen willen vermoorden. Ongehoord, onbegrijpelijk, onmenselijk.

Hoe we als maatschappij omgaan met de de aanslag, met deze tragedie, is onze keuze. Welke keuze maken we? Die van vrijheid of die van angst? Die van saamhorigheid of die van het zoeken naar zondebokken? De afgelopen dagen is er al veel geschreven over de aanval bij Charlie Hebdo en een groot deel ervan heb ik gelezen. Het wordt al snel duidelijk, je kan versplijten of verbinden.

Versplijten (werkwoord): splijten en daardoor bederven; in verschillende deelen splijten en daardoor onbruikbaar worden.

De daders van de aanslag vinden hun inspiratie in de Islam, maar heel veel moslims zijn het daar totaal mee oneens. Laten we onze maatschappij niet bederven door mensen die ons willen verdelen in groepen. Laten we de mensen beoordelen op hun eigen daden en gedachten, niet op wat anderen doen of denken. Laten we samen een vuist te maken tegen de geweldadigen, tegen de extremisten, tegen de intoleranten.

Laten we er voor zorgen dat we niet vervallen in het afbreken van onze eigen en andermans vrijheid, in het afbreken van onze vrije samenleving. Laten we er voor zorgen dat we het recht op vrije meningsuiting van de ander accepteren, ook al zijn we het er niet mee eens en voelen we ons beledigd. Dan pas zijn we Charlie (#JeSuisCharlie). Laten we er voor zorgen dat gekwetstheid, angst en onvrede niet de overhand nemen.

Laten we er voor zorgen dat onze maatschappij niet onbruikbaar wordt.

Dat lijkt me voor dit nieuwe jaar een heel goed voornemen.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email