Bijna provinciale verkiezingen!

Afgelopen zaterdag, op 21 februari, is de SP in Noord-Brabant met de campagne voor de provinciale verkiezingen begonnen. Op 18 maart kiezen we de volksvertegenwoordigers van de zogeheten Provinciale Staten.

Provinciale verkiezingen zijn een stuk belangrijker dan de meeste mensen denken. De reden ervan is eigenlijk eenvoudig: behalve regels en plannen voor de provincie, kiezen de leden van de Provinciale Staten ook de leden van de Eerste Kamer, en die heeft een belangrijke functie.

Eerste Kamer

Meestal zien we op tv vooral de Tweede Kamer, bijna alle discussies die je ziet, vinden daar plaats. Als er dan eindelijk iets besloten wordt, gaat zo’n wetsvoorstel richting Eerste Kamer voor een “technische controle”: kan dat wettelijk allemaal wel, wat ze er daar in de hectische Tweede Kamer van gemaakt hebben? Er is tijd om rustig te onderzoeken wat een voorstel betekent, of het wel mag in combinatie met andere wetten en wat de gevolgen zullen zijn.

Soms zijn de leden van de Eerste Kamer wat meer tegendraads, zoals pas nog bij het vraagstuk over de vrije artsenkeuze in de nieuwe zorgwet. Verschillende Eerste Kamer leden, van regeringspartij PvdA, hadden bezwaren tegen dit stuk uit de nieuwe wet en uiteindelijk is de wet dan ook weggestemd. Wie toen het nieuws gevolgd heeft, is vast wel opgevallen dat de regering daar niet bepaald blij mee was.

De Eerste Kamer is dus een belangrijk: als ze het niet eens is met wetsvoorstellen, is ze in staat deze te blokkeren. Het is dus uiteindelijk de Eerste Kamer die bepaald of nieuwe wetten wel of niet doorgaan. En aangezien de Eerste Kamer door de Provinciale Staten leden gekozen wordt, zijn ook de Provinciale Staten, naast hun dagelijkse werkzaamheden, heel belangrijk.

Noord-Brabant

De afgelopen 4 jaar heeft de SP samen met de VVD en het CDA in het “college van Gedupteerde Staten” gezeten, zeg maar wat het “college” is voor de gemeente en het “kabinet” voor de landelijke overheid. Dat is de SP goed bevallen en we willen dan ook graag verder in het college.

Er zijn goede resultaten behaald:

 • meer werk voor laaggeschoolden
 • een goedkoop bus-tarief voor 16- en 17-jarigen waardoor reizen naar school makkelijker werd
 • leningen en garanties voor de vele midden-en-klein-bedrijven (MKB) in Noord-Brabant
 • economische ontwikkelingen die niet ten kosten gingen van de natuur, SP-gedeptuurde Johan van den Hout werd zelfs gekozen tot “groenste politicus 2014”!
 • meer toerisme, meer natuur, meer recreatie en dus meer werkgelegenheid

Maar net zoals in de gemeente, heeft ook de provincie te maken met beleid van de landelijke overheid, en zoals we allemaal weten, blijven de VVD en de PvdA de duimschroeven aardig aandraaien.

Aftrap SP campagne

De aftrap van de SP campagne is begonnen in Maren-Kessel, aanwezig waren onder andere de lijsttrekker, Nico Heijmans, de EIndhovense wethouder Bianca van Kaathoven (SP), Tweede Kamer-lid voor de SP Henk van Gerven en nog vele andere SP-ers uit Brabant.

Behalve SP-ers, waren daar ook verschillende spelers van het Nederlands elftal Amputatie-Voetbal. Ze lieten ons een indrukwekkend partijtje voetbal zien, een letterlijke aftrap dus.

Naderhand werd er door trainer Adri van Lingen en andere aanwezigen een discussie gevoerd over gehandicaptensport in Nederland en welke problemen zijn tegenkomen. Al snel werd duidelijk dat het beleid van diverse provincies hierop ook van invloed is. De kweekvijver voor talent, de hoeveelheid amateurs in Nederland en de erkenning door overkoepelende organisaties is klein, de reis- en andere kosten een stuk hoger dan bij andere sporten. Zo’n club komt hele andere problemen tegen dan een lokale sport-club, en zelfs voor het landelijk team is het niet makkelijk om bekender te worden. Werk aan de winkel dus.

Inzet van de SP campagne tweeledig

Voor deze verkiezingen zet de SP in twee dingen: als eerste willen we uiteraard in de provincie succesvol verder besturen, dat is de afgelopen 4 jaar goed bevallen en daar willen we mee door. Onze speerpunten zijn daarvoor:

 • meer werkgelegenheid in Noord-Brabant
 • inzetten op duurzame energie
 • investeren in (gehandicapten)sport, kunst en cultuur
 • investeren in goed en betaalbaar openbaar vervoer
 • investeren in natuur
 • armoede bestrijding: gelijke kansen voor alle kinderen
 • minder vee in overbelaste gebieden

Ons volledige programma “Beter Brabant” is te bekijken op de SP-website.

Ten tweede wil de SP dat jullie nadenken over de functie van de Eerste Kamer: wil je verder met het huidige beleid? Of wil je iets anders? Want nu is de kans om iets te veranderen: als de SP groot wordt in de provincies, krijgt de SP ook in de Eerste Kamer meer invloed.

Nu is je kans! Reken af met het huidige beleid!

rekenaf

Op 18 maart is het zover, dan zijn de Provinciale Staten verkiezingen, denk daarbij goed wat je wilt.

Thuisblijven helpt niet, SP stemmen wel!

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin