Zorgkosten makkelijk omlaag?

Waar doen we in Nederland zo moeilijk om? Ik las zojuist dat de zorgkosten makkelijk omlaag kunnen. Een Brits lid van het Lagerhuis, de Britse variant van onze Tweede Kamer, heeft de oplossing voor hoge zorgkosten! Twee hele makkelijke oplossingen zelfs!

Het zal de lezer wel niet verbazen dat ik een stuk minder enthousiast ben.

Wie is deze slimmerik dan? Het is David Tredinnick, politicus voor de “Conservative Party”, de grootste partij in Groot Brittanië en de partij zit in het Europees parlement onder de naam Europese Conservatieven en Hervormers, samen met onze ChristenUnie en SGP.

David Tredinnick is tevens lid van de Health Select Committee, die toezicht houdt op het Ministerie van Volksgezondheid. En hij heeft nogal wat aparte uitspraken gedaan…

Oplossing 1: homeopathie

Tredinnick is een voorstander van het voorschrijven van homeopatische geneesmiddelen. Die zijn namelijk een stuk goedkoper dan de normale middelen die een huisarts voorschrijft. Daar heeft hij natuurlijk een punt, die zijn inderdaad goedkoper en worden al honderden jaren gebruikt!

In Nederland wordt “natuurgeneeskunde”, zoals kruiden in zalfjes etc, vaak samengevat onder de noemer “homeopathie”, maar dat is eigenlijk onjuist. De homeopatische geneeswijze is er op gebaseerd dat “wat je ziek maakt, verdunt (in water) en dat als geneesmiddel gebruikt”. De basis voor dit denken ligt in de 16e eeuw en in het begin van de 19e eeuw werd de werkwijze vastgelegd door de Duitse chemicus Hahnemann. Je verdunt als volgt: stop wat ziekmakende stof in water, 1 deel op 100 delen water. Vervolgens pak je daar 1 deel uit en stopt dat weer bij 100 delen water. En nog eens, en nog eens, en nog eens. Dit is de C-schaal. Na 2 verdunningen heb je een 2C verdunning en je krijgt dus steeds minder “werkzame stof”.

Hahnemann gebruikt verdunningen van de categorie 30C, een verdunning van 1 op 1-met-60-nullen. Voorbij 12C is er nog net de kans dat er maximaal 1 molecuul originele werkzame stof in de oplossing zit, in een 30C zit dus niets anders dan water. Nogal logisch dat zulke middeltjes goedkoper zijn dan echte medicijnen!

Waarom werkt homeopathie volgens de voorstanders dan toch wel? Omdat water een soort van geheugen zou hebben, al weten ze zelf niet uit te leggen hoe dat zou moeten werken. Ik vraag me af ze wel eens nadenken wat wij drinken en hoe we onze dagelijkse hoeveelheid poep het riool inwerken. Als water geheugen zou hebben, wat drinken we dan eigenlijk?

Oplossing 2: astrologie

Afgelopen februari was Tredinnick weer in het nieuws, hij had een nieuwe suggestie om de zorgkosten naar beneden te brengen: artsen kunnen gebruik maken van astrologie bij het behandelen van hun patiënten. De sterren raadplegen zou een prima hulpmiddel zijn om te zien wat er mis is met de patiënt. En chirurgen moeten nadenken wanneer ze opereren, volgens Tredinnick stolt bloed niet als het volle maan is.

Tredinnick zelf geeft toe dat astrologie geen enkele wetenschappelijke test kan doorstaan, maar hey, het wordt al honderden jaren gebruikt en dus moet het wel werken! Of zoiets. En hij neemt vervolgens wetenschappers en artsen die zijn ideeën complete onzin noemen dan nog eens flink de maat: “wie astrologie op voorhand afwijst is bevooroordeeld, onwetend en bijgelovig.” Nee, ik verzin het niet, hij heeft het echt gezegd.

Geen oplossing, maar aflossing

Er wordt al eeuwen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar allerlei medicijnen en vaak worden oude middeltjes onderzocht op werkzame stoffen en vervolgens nagemaakt om ze toe te dienen in goed controleerbare afgemeten hoeveelheden. Onze aspirine (gebaseerd op de stoffen in wilgenblad, al in gebruik sinds 2000 jaar voor Christus) en het bekende penicilline (oorspronkelijk uit een schimmel) zijn prima voorbeelden. Zo gaat dat met wetenschap, wat werkt wordt gebruikt en wat niet werkt wordt weggegooid.

Maar als een basis voor werking totaal ontbreekt, er niet eens een mechanisme dat kan werken is, en er al tientallen jaren onderzoek wordt gedaan en het altijd mis gaat, zoals bij homeopathie, dan wordt het tijd om dat denkbeeld overboord te gooien. Misschien is het verstandig voor David Tredinnick om eens goed na te denken over wat hij naar buiten brengt, hij biedt geen oplossing en als lid van zo’n commissie, is het misschien beter om de man eens af te lossen. Zeker met recente gebeurtenissen in het achterhoofd, zoals de groep die claimt homeopatische middeltjes tegen ebola te hebben, dan wordt dat soort nonsens toch wel echt gevaarlijk.

Weet je hoe ze alternatieve medicijnen noemen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze werken? Medicijnen. Met dank aan Tim Minchin, uit onderstaand filmpje.

 

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

2 gedachten over “Zorgkosten makkelijk omlaag?

 1. Cyberbabe X

  Dat idee, van het gebruik van de ziekmakende stof verdunnen en dan toedienen komt mij bekend voor. Doen ze dat ook niet bij vaccinaties?

  1. MartijnTonies Bericht auteur

   Nee, bij vaccinaties wordt vaak een dode variant van een bacterie of virus gebruikt. Die is in principe onschadelijk, maar het lichaam reageert er wel op, zie “Hoe werkt een vaccin?

   Enne, dat is natuurlijk heel wat anders dan gewoon water. 😉

Reacties plaatsen niet mogelijk.