Uitkeringsfraudeurs? Keihard aanpakken!

Klinkt goed: straf, voor wie straf verdient. Dus ook uitkeringsfraudeurs. Wie steun “trekt”, wie zonder deze staats-steun niet kan leven, moet met de billen blood. En dus zijn er controles, verregaande controles. Mensen liggen maandenlang onder een vergrootglas.

Is dat erg?

Fraude moeten we niet willen. In Nederland hebben we een sociaal vangnet, waarmee we mensen helpen die om wat voor reden dan ook, niet zonder bijdrage van ons allemaal kunnen. En we willen niet dat die bijdrage onterecht wordt gegeven. Dus pakken we fraude aan.

Klinkt goed. Moeten we natuurlijk wel even beslissen wat “fraude” precies is.

Inmiddels zijn er voorbeelden genoeg te vinden van dit beleid, zoals het op de kleinkinderen passen door de moeder van rapper Lange Frans, ja, dat wordt gezien als fraude. UVW die je meehelpt de uitkerings-formulieren in te vullen, maar daar gaat onbedoeld iets mis? Fraude! En dus een boete, of erger, zoals dit recente bericht:

Deze man krijgt voor het vrijwillig participeren in de samenleving, jawel: 100 uur werkstraf.

Inmiddels worden er miljoenen uitgegeven aan het opsporen van dit soort fraude. Want ja, echt, dit is volgens de wetten-makers in Den Haag toch wel echt fraude.

Hoe ernstig is uitkeringsfraude?

Goede vraag he, hoe ernstig is de echte uitkeringsfraude nou eigenlijk? Er is wel wat onderzoek naar gedaan. Onderstaande grafiekjes komen van deze pagina.

Dus daarom: keihard aanpakken die uitkeringsfraudeurs, deze vrijwilligers, inclusief alle verregaande controles, controles die bij allerlei andere vormen van fraude nooit gedaan worden.

Klinkt het nu nog zo stoer?

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

2 gedachten over “Uitkeringsfraudeurs? Keihard aanpakken!

  1. Jan-Peter Scheffer

    Je bent met je stukje voorlopig nog een roepende in de woestijn, want veel mensen kijken liever weg, net als in elke oorlog. Want dit is oorlog, en wel tegen de afhankelijken, kwetsbaren, onschuldigen, machtelozen en armen. De tweet van de advocaat, doet het gelukkig goed. Bijna 300 retweets, dat is in Nederland echt heel wat. Er dus is nog hoop. Van de regering hoeven we echter niets te verwachten. Met uitgestreken gezicht en vriendelijke grijns, trappen ze ze onschuldigen de keldertrap af. Tijd voor verandering.

    1. MartijnTonies Bericht auteur

      Verspreiden! Gewaarwording is de eerste stap naar verandering.

Reacties plaatsen niet mogelijk.