Facebook faalt

Het is al een tijdje bekend: Facebook groepen als PVV Aanhangers, Nederland ons Vaderland of Liefde voor Holland zijn broeinesten van vreemdelingenhaat. Alles met een kleurtje is bij voorbaat fout, iedereen moet “terug naar z’n eigen land”, ook al woon je al generaties lang in Nederland, draag je je steentje bij aan onze maatschappij en maak je je net zo goed druk om wat er om je heen gebeurt. De roep om een land met enkel blanke inwoners druipt van de vele reacties af.

Op berichten dat asielzoekerscentra in vlammen opgaan, dat er doden te betreuren zijn op de Middelandse Zee of mensen gestikt zijn in een vrachtwagen op weg naar Groot Brittanië zijn steevast positieve reacties te lezen met veel meer “likes” dan genuanceerde reacties of reacties die geweld afkeuren: die worden vaak afgedaan als “landverraders”.

Asielzoekers centrum

Asielzoekers centrum

 

Sterker nog: men roept openlijk op om “dit ook in Nederland te doen!”, spreekt over “vreugdevuren” en vindt het in de fik steken een vorm van “protest”.

Laten we elkaar geen mietje noemen: dit is terreur.

terreur – georganiseerd geweld om een bepaald (politiek) doel te bereiken

Alles om de stormvloed van “kakkerlakken en parasieten” tegen te gaan.

Laf leiderschap

Onder de noemer “realisme” schermt men met snelle cijfers, schrijft er een one-liner bij en roept maar wat. De zogenaamde oplossingen voor de opgeklopte problemen zijn even simplistisch als onmogelijk. En dit allemaal met opzet.

Welke landelijke politicus komt met het eerlijke verhaal? Welke politicus kan een vuist maken tegen de goedkope retoriek van opzettelijk misplaatst en misleidend cijfergebruik? Welke politicus zegt bijvoorbeeld hardop dat het uitzetbeleid nauwelijks tot stand komt vanwege economische belangen? Welke politicus laat domme proefballonnetjes achterwege en gaat op zoek naar werkbare oplossingen en fatsoenlijke verantwoording voor de huidige asielzoekers kwestie? Wie durft man en paard te noemen?

Nederland lijdt onder laf leiderschap.

En welke Nederlandse politicus gaat in overleg met Facebook om de oproepen tot geweld en de verheerlijking van terreur snel en drastisch aan te pakken? Want Facebook faalt, haar eigen regels maken het mogelijk dat een foto van een lichaamsdeel per direct verwijderd wordt, maar haat aanjagen en oproepen tot geweld lijkt geen probleem. In Duitsland roept minister Heiko Maas Facebook op het matje. De boodschap is duidelijk: ongebreidelde vreemdelingenhaat wordt niet geaccepteerd.

In Nederland zien we een andere beweging: de onrust wordt aangejaagd, opiniemakers en zelfs Tweede Kamer leden roepen openlijk om de rechtstaat aan de kant te schuiven, resultaten van onderzoekers simpelweg genegeerd. Op deze manier dragen onze leiders bij aan het probleem, aan het zondebokken zoeken, aan het afwentelen van de eigen fouten op kwetsbare mensen.

Duitsland heeft geleerd van haar verleden, wij zitten inmiddels ruim in stap 3. Ik maak me zorgen.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email