Een bord vol angst

We zijn bang: bang voor inbraken, bang voor onze bankrekening, bang voor asielzoekers, bang voor moslims, bang voor strepen in de lucht, bang voor IS. Heel erg bang. Bang voor van alles.

Het dagelijkse nieuws loopt over van beelden vol ellende en dat brengt de angst heel erg dichtbij: rechtstreeks de huiskamer in. Angst verkoopt.

De angst-fabriek biedt aan

Om een actueel voorbeeld te noemen: het stikt in veel islamitische landen van de dictators, aanslagen, oorlog, doorgeslagen godsdienstige overheersing en vervolging van minderheden. Een groot probleem, waar “we” als wereldgemeenschap echt wel iets mee moeten.

Maar vergeet niet: dat de journalisten al dit geweld en ellende zomaar bij ons op de deurmat gooien, wil niet zeggen dat het er hier ook zo aan toe gaat.

Angst is snel: kost niets en levert een heleboel op. Angst is snel gezaaid. Pak een groep, een idee, generaliseer en dicteer: je hebt het recept voor angst snel te pakken. Wie angst benoemt kan op veel goedkeuring rekenen, wie angst kan verspreiden wordt snel groot: angst is een makkelijk en beproefd middel om mensen achter je te verzamelen.

De consument kiest uit

En daarom loont het om het wereldnieuws even te laten voor wat het is. Niet om problemen te negeren, maar juist om de tijd te nemen je ogen te openen voor wat er dichtbij en buiten de camera’s gebeurt.

Nuance, feiten, uitleg en empathie: stuk voor stuk te traag, te moeilijk of te lastig. Het is soms vechten tegen de bierkaai. En toch hè: neem de moeite te lezen over initiatieven tegen geweld, tegen onderdrukking, tegen vervolging van minderheden. Neem de moeite om ook eens naar anderen te luisteren in plaats van je eigen standpunten of gebeurtenissen van ver over de grens op hen te projecteren.

Neem dus de moeite om op zoek te gaan! Het internet en de sociale media zijn daar prima middelen voor, als je tenminste buiten je eigen groep kijkt. Het is makkelijker dan ooit om je horizon te verbreden, makkelijker dan ooit om te weten hoe anderen ergens over denken. En zie dan de overeenkomsten, welke dromen, welke verlangens en welke ideeën je deelt. We zijn allemaal net mensen.

Zoals ik pas nog van iemand hoorde: “een bord vol angst, is een slechte vangst”.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin