Van Muiswinkel is een landverrader

Cabaretier Erik van Muiswinkel speelde 18 jaar lang de Hoofdpiet bij het Sinterklaas-journaal en de Sinterklaas-intocht. Afgelopen maandag heeft hij gezegd er mee te stoppen. Op zijn twitter-account reageert hij rustig op een aantal van de vele reacties. Daar is het duidelijk: Van Muiswinkel is een linkse landverrader en helpt Nederland naar de verdommenis.

Zijn standpunt is helder: hij was er al even klaar mee, maar de omroeporganisatie zette de verandering van Piet niet door. Ik ben blij dat een sleutelfiguur als Erik deze stap heeft genomen.

Je hoeft het niet eens te zijn met alle argumenten van de anti-Zwarte-Piet lobby, dat ben ik ook niet. Naar mijn mening is de traditie van Zwarte Piet niet terug te voeren op één enkel gegeven zoals de slavernij, en is Zwarte Piet een complex geheel aan verhalen en oudere tradities. In mijn beleving geen racistisch figuur bedoeld om te kwetsen. En Piet is op de landelijke televisie al jaren aan het veranderen: het flauwe stemmetje met zwaar accent is al heel lang weg. Piet als domme kluns ook. De overdreven rode lippen zijn foetsie. En één ding is duidelijk: de kinderen gaven helemaal niets om die veranderingen.

Maar mijn mening doet er niet toe: ik kan vinden wat ik wil, feit blijft dat de Zwarte Piet-verschijning elk jaar weer zorgt voor “grapjes” en smerig pest-gedrag onder kinderen en volwassenen richting bruin en zwart gekleurde mensen. Een paar weken “feest” waarbij dit bovenop het alledaagse racisme komt. Dan kan ik blijven zeggen dat Piet voor mij niets anders is dan een sprookjesfiguur en daarover eindeloze discussies voeren, maar het pesten en de gekwetste gevoelens blijven. Waarom zou ik dat zomaar aan de kant willen schuiven?

Erik van Muiswinkel schuift die gevoelens niet langer aan de kant. En dus is hij een landverrader. Blijkbaar is het in Nederland normaal om over anderen heen te walsen, om gevoelens zomaar weg te wuiven, om lekker door te gaan met iets omdat het “altijd al zo was”. Of dat nu waar is of niet. En wie daarop commentaar heeft, moet maar terug naar het eigen land.

Weet je, dat Nederland wil ik eigenlijk ook achter me laten. Dan maar een landverrader. En  beginnen we samen wel een Nieuw Nederland, een samenleving voor ons allemaal, ongeacht onze kleur. Vorig jaar kwam er een Piet Magazine uit, met goede voorbeelden van feestelijke Pieten. Deze Pieten zien er prachtig uit, perfect voor een nieuwe Sinterklaas-traditie.

Erik, mag ik me bij je aansluiten voor een Nieuw Nederland?

Nieuwe Pieten

Nieuwe Pieten uit het Piet Magazine

Dit stuk is ook te lezen Joop.nl, de opiniesite van de Vara.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

3 gedachten over “Van Muiswinkel is een landverrader

    1. MartijnTonies Bericht auteur

      Mensen mogen niet van mening veranderen of in gaan zien dat iets niet meer kan?

Reacties plaatsen niet mogelijk.