Fabmama slaat de plank mis over vaccinaties

Zomaar een artikel op nieuwsblog FabMama.nl: “autisme door BMR-prik, wel of niet vaccineren?”, geschreven door Marjolein de Jong die een hele serie artikelen op haar naam heeft staan. (inmiddels is het artikel verdwenen vanwege het vele commentaar)

Zo lezen we in het stuk (tekst dik gemaakt door mij):

Maar toch was ik nieuwsgierig, dus ik ging op onderzoek uit. En wat blijkt? In Amerika is het verband tussen de BMR-inenting en autisme al jaren bekend. Er zijn daar zelfs ouders, wiens kinderen autistisch zouden zijn geworden na de inenting, die een schadevergoeding van farmaceutische bedrijven hebben gekregen. En in Italië heeft een rechtbank geoordeeld dat er een causaal verband is tussen de BMR-vaccinatie en autisme.

Marjolein stelt daar nogal wat. Volgens de redactie is het een ‘persoonlijk verhaal‘ en daarmee is de kous af. Ik vind daar wat van.

Het klopt dat het artikel eindigt met de beslissing van Marjolein dat ze haar dochter gewoon laat vaccineren, ze vertrouwt uiteindelijk de Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).

En toch schuurt dit artikel.

Wie bekend is met de anti-vaxxers, de anti-vaccinatie-beweging onder antroposofen of anderen die het maar niets vinden, kent de argumenten wel: het vaccin zou autisme veroorzaken (onzin!), bevat kwik (onzin!), kinderziektes zijn ongevaarlijk (onzin!), de mensen om hun heen zijn beschermd dus krijgen zij het niet (onzin!) of “het voelt niet goed”. Het is altijd hetzelfde liedje… De “argumenten” zijn pertinente onzin, uitgekauwd, niet origineel en simpelweg onwaar. En ondertussen brengen de ouders dus zowel hun eigen kinderen als die van anderen in gevaar.

Maar Marjolein mag vrijelijk stellen dat het “verband in Amerika al jaren bekend is” en dat er zelfs schadevergoedingen zijn betaald, zomaar, zonder bronvermelding.

FabMama.nl trekt volgens eigen zeggen ruim 230.000 unieke bezoekers per maand, heeft 15.000 volgers op Twitter, 20.000 op Facebook en 25.000 mensen krijgen haar nieuwsbrief. Mij lijkt het duidelijk dat FabMama een bepaalde verantwoordelijkheid draagt.

Adrew Wakefield, de arts die ooit een onderzoek heeft geleid waaruit het vermeende vaccinatie-autisme-verband duidelijk zou zijn geworden, is uit z’n ambt gezet wegens omkoperij, het onderzoek klopte niet en de gegevens waren bij elkaar gelogen. Inmiddels hebben talloze onderzoeken juist het tegendeel bewezen: er is geen verband tussen het vaccin en autisme. En dat weet men in Amerika ook.

Maar zijn er dan schadevergoedingen uitgekeerd? Ja, die zijn er. Maar niet op bepaald wetenschappelijk harde gronden en alleen voor een paar specifieke situaties. De rechtbank heeft niet geoordeeld dat er een algemeen causaal verband is en uiteraard gaat een rechtbank niet over wetenschappelijke waarheid: de besproken zaken zijn omgeven door vaagheid.

In de echte wereld blijkt keer op keer: waar minder gevaccineerd wordt, zoals in de Nederlandse bijbelgordel, komen herhaaldelijk uitbraken voor, met ziekenhuis opnames, blijvende handicaps of zelfs de dood als gevolg. En dan hebben we het nog niet eens over het ziekteverloop zelf. Bekijk dit filmpje van een baby met kinkhoest eens. De gevolgen van niet vaccineren kunnen zeer ernstig zijn.

Dat er ouders zijn die twijfelen over vaccinaties klopt inderdaad. En dat komt vooral door de herhaaldelijke publicatie van dit soort ondoordachte artikelen. En daar vind ik wat van: bedankt hè FabMama!

De statistieken over vaccinaties, prachtig uitgelegd door Penn en Teller.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

2 gedachten over “Fabmama slaat de plank mis over vaccinaties

  1. Pingback: Vaccinatie advies | Martijn Tonies

  2. Pingback: Vaccinatie-advies: doe toch niet zo dom! - Joop

Reacties plaatsen niet mogelijk.