Een klimaat

Ik heb lang haar gehad. Tot over m’n schouders. En stekeltjes, een blockhead, een sik, enorme bakkebaarden, een sik & snor zoals Worf, een pluim, een hanekam en nog veel meer. Ik heb het allemaal gehad. En nu scheer ik me kaal, dat bevalt ook prima.

Het kan allemaal in Nederland.

Indonesian-punks-shaved-007Ik moet er niet aan denken, dat een overheid m’n haar had afgeschoren, zoals punkers in Indonesië overkomt. De politie gooide ze in zwembaden om te ze wassen en vervolgens in een heropvoedingskamp:  ze vinden dat deze jeugd met hun rare kleren en kapsels een gevaar voor de maatschappij vormt. Erg makkelijk hadden de punkers het al niet, door de negatieve bewoordingen werden ze door de lokale bevolking toch al met de nek aangekeken en aangevallen.

In Turkije is wekenlang elke avond de overwinning tegen de mislukte staatsgreep gevierd. De Turkse regering heeft tienduizenden, nee, honderdduizenden mensen opgepakt en wil zelfs veroordeelde misdadigers vrijlaten om deze mensen een plek te kunnen geven. Ze spreekt zelf over een broodnodige “zuivering”, over het volk dat zich tegen de Gülen-honden moet keren. Inmiddels worden er binnen en buiten Turkije door gewone burgers zwarte lijsten aangelegd, met verdachte bedrijven, winkels of buren. “Verraders!”, wordt er geroepen. Er zijn al opstootjes geweest. En tientallen bedreigingen. Is er hiervoor ook al een kliklijn?

In Nederland is het oproepen tot het volledig verwijderen van “de islam” inmiddels heel gewoon. Er wordt opgeroepen om “in verzet” te komen en partij vertegenwoordigers juichen als gewelddadig verzet een bestuurlijke vergadering verstoord. Er wordt openlijk gesteld dat er “gif in de samenleving” zit. Bepaalde mensen zijn profiteurs, komen hier om ons te veroveren, zijn in oorlog met ons of bedriegen ons. Altijd. Ons hele land komt vol te zitten met die uitzuigers!

Oproepen tot vergassen, tot verdrinken, neerschieten, zuiveren, elimineren: het wordt niet tegengesproken door de leidende figuren. Ze wakkeren de boel liever nog eens extra aan

Als je als regeringspartij dit soort spook-beeld taal gebruik overneemt, als je zomaar haat-optochten accepteert, als je als buurman dit soort troep niet tegenspreekt, als je er gelaten bij zit als een strand van “vreemde smetten vrijgemaakt wordt”, kom dan straks niet zeggen dat je het niet geweten hebt. Dat je dit klimaat niet mede hebt laten ontstaan. Dat je het zover niet had willen laten komen. Dat je geen idee had waar deze bewoordingen toe kunnen leiden. Want we weten het wel.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

Een gedachte over “Een klimaat

 1. NNJ Kolman

  Het is nodig om kritisch te blijven en niet zaken over een (hane)kam te scheren die vanuit associatie en sentiment gelijk lijken maar het fundamenteel niet zijn. We hebben namelijk recentelijk niet meer met ‘een klimaat’ te maken maar met aanhoudend onweer. Er gebeurd nogal wat de afgelopen tijd op het wereld toneel. Het klimaat willen managen was gisteren. Heden is het noodweer.

  In Indonesië – een islamitisch land wel te verstaan – zijn symbolen van vrijheid zoals uitgedragen door rebelse jeugd cultuur meer taboe dan in het westen.
  Maar dit mag je in dezelfde tekst niet met de situatie in Frankrijk vergelijken alwaar het symbolen van onderdrukking betreft. En die symbolen staan ergens voor. Ze kunnen weerzin oproepen die esthetische voorkeuren overstijgen.

  Zowel op niveau van de symboliek als op het niveau van ideeën zijn uitingen van een rock ’n roll jeugd cultuur van een totaal andere orde dan islam. Het vieren van individuele vrijheid gaat namelijk vooral gepaard met esthetische differentiatie om je af te zetten en jezelf te zijn.

  De islam staat voor onderwerping van het individu om vrede te bereiken terwijl het westen staat voor vrede voor het individu om menswording te bereiken. Dit vind je terug in de grondslagen van de cultuur namelijk de theologie. ‘Menswording’ is zowel voor de humanist als de christen waar het in uiteindelijkheid om draait. Uitgelegd als de menswording gods. Dit is binnen de islam de grootste blasfemie die je maar bedenken kunt. In de islam hoef je geen mens te worden immers iedereen is al als moslim geboren.

  Over verstoringen van vergaderingen gesproken: Eerst moet er rust zijn en dan pas bestuurlijke vergadering. Het is in mijn optiek wel zaak om een logische volgorde aan te houden.
  Wat Frankrijk over zich heen heeft gekregen aan leed de laatste maanden maakt dat ze in moeten grijpen. Eerst vrede, dan menswording en dan pas politiek en bestuur.

Reacties plaatsen niet mogelijk.