Het jaar van de rede

‘Maak 2016 het jaar van de zwijgende meerderheid’, schreef ik eind vorig jaar. Mijn oproep aan de zwijgende meerderheid die zich zorgen maakt over polarisatie, over het ophitsen in het maatschappelijk debat en over de schandelijke reacties onder treurige nieuws artikelen.

Het deed me dan ook goed om te zien dat veel mensen niet langer zwegen, dat ze een weerwoord boden aan onzin reacties of dat ze zich als vrijwilliger hebben aangemeld voor begeleiding van vluchtelingen of bij de voedselbank. De Nederlandse burger heeft wel degelijk zin om te helpen. Dat Nederland hebben we mooi terug.

In februari raakte ik een snaar met een artikel over ophitsende nep-berichten op sociale media: het werd veel gelezen en gedeeld. Dat politici dat soort berichten verspreiden of beginnen vind ik, hoe zeg ik dat netjes, ‘een betreurenswaardige ontwikkeling’. Dit najaar werd de term nepnieuws bij het brede publiek bekend. Vreemd genoeg zijn het vervolgens diezelfde politici die tekeer gaan tegen wat ze dan smalend de ‘main-stream media’ noemen: iedereen zit fout, behalve zijzelf. En vervolgens beginnen juist zij alles nepnieuws te noemen. Hoe meer verwarring hoe beter: het schept een klimaat waarin ze alles kunnen brallen zonder enige verantwoording. En zo wordt nep-ophef na nep-ophef gecreëerd.

Dus laten we 2017 het jaar van de rede maken, het jaar van het rationele denken. Zodat we mensen die ons opdragen alles behalve henzelf te wantrouwen, kritisch gaan bevragen. Zodat we niet meer in simplistische drogredeneringen en open deuren trappen. Zodat we een keuze maken voor iets en niet alleen maar tegen anderen ongeacht de gevolgen. Dat we vooral naar boven trappen en niet naar beneden.

Laat 2017 een jaar van mededogen, van vooruitgang en van samen-leven zijn.

Dit stuk schreef ik voor Joop, de online opinie-pagina van de Vara.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

2 gedachten over “Het jaar van de rede

 1. Niels Kolman

  Politiek gaat ook over passie en over macht. Beide hebben niet direct met de rede te maken.
  Niet alle feiten zijn redelijk.

  “Laten we 2017 het jaar van de rede maken” is een onredelijke zin Martijn.
  Je spreekt daar met overdreven passie en niet met rede.

  Je moet als politicus ook de pathos en de power van de werkende mens aanboren wil je succes hebben. Maar dan moet je dat wel eerlijk toegeven en niet onder valse statements.

  1. MartijnTonies Bericht auteur

   Niet alle feiten zijn redelijk

   Feiten zijn er. Wat je er mee doet kan redelijk of onredelijk zijn.

Reacties plaatsen niet mogelijk.