Wonen moet kunnen

VVD Wethouder Wagemakers schreef een opiniestuk (lees het vooral eerst) naar aanleiding van mijn getwitter en commentaar op ‘scheefwonen’ in dit blogje. Reden voor mij om nog eens in de pen te klimmen.

Gastopinie D-tv: Wonen moet kunnen

Namens de SP lig ik, als woordvoerder Wonen, regelmatig in de clinch met Wethouder Wagemakers. Ik maak me zorgen over de woningmarkt in Oss, over onze huurders en over de prijzen van de woningen. En ik val inderdaad over de beschuldiging van ‘scheefwonen’ aan het adres van huurders die gedurende de jaren meer zijn gaan verdienen. Het bekt wel lekker, maar het lost niets op deze huurders een schuldgevoel aan te praten.

Hoewel de sociale huurwoningen er inderdaad ooit zijn gekomen door een liberaal kabinet ergens in het begin van de 20e eeuw, moeten we niet doen alsof de huidige situatie te vergelijken is met die van ruim 100 jaar geleden. De Nederlandse woningmarkt is als een oud wijnvat, dobberend op de golven, waar tientallen, misschien wel honderden keren aan gerepareerd is. Het gaat van subsidies voor het bouwen van sociale huurwoningen, grondprijs aanpassingen, huurtoeslag en gedwongen verkoop van sociale huurwoningen, naar extra goedkope startersleningen, koopsubidies en hypotheek rente aftrek (voorheen zelfs voor een tweede woning) om meer te kunnen lenen. De lijst van geplakte pleisters lijkt eindeloos.

En die pleisters hebben veel negatieve effecten gehad. Tijdens de economische crisis was het de neo-liberale VVD die de ‘verhuurderheffing’ invoerde, waardoor woningcorporaties minder zijn gaan bouwen en de huren fors omhoog gingen, die van ‘scheefwoners’ al helemaal. Wie van woning wilde wisselen liep tegen het nieuwe ‘huurharmonisatie’ aan, alweer een huur verhogende maatregel. Tel daarbij op dat de minister woningcorporaties vertelde om huurwoningen te verkopen en de chaos is compleet: lange wachtlijsten en een half miljoen huishoudens die moeite hebben met het betalen van hun huur.

En ook op de koopmarkt blijken de maatregelen keer op keer prijs-opdrijvend te zijn met als resultaat een stel onbetaalbare koopwoningen. Als het gevolg daarvan, stijgen de prijzen in de vrije sector huur flink. De slechte vraag/aanbod verhouding helpt daar niet aan mee. En vanwege beleidsaanpassingen door kabinet Rutte, stijgen de sociale huren met de prijzen van de koopmarkt. “De koopmarkt trekt aan”, zeggen sommigen tevreden, maar ondertussen gaat het huurdertje pesten door.

Laten we de boel eens omdraaien en zorgen dat ons dobberende vat niet zinkt. Niet door pleisters te plakken, maar door de druk te verlichten. Volgens de verwachtingen komen er jaarlijks 50.000 huishoudens bij, mensen wonen vaker alleen, starters krijgen moeilijker een hypotheek en velen willen flexibel blijven. Het bezitten van een eigen woning en alles wat daar bij hoort, is lang niet meer het vanzelfsprekende ideaal. Als het aantal nieuwe woningen achter blijft lopen, is deze combinatie van veranderingen hèt recept voor een overspannen woningmarkt. Niemand is gebaat bij een overspannen markt. Nou ja, beleggers die snel bouwen en met dikke winst willen verkopen natuurlijk wel. Maar voor de normale stervelingen, die een huis willen kopen of huren, is een overspannen, vastzittende markt, erg slecht nieuws.

Een gezonde, bewegende markt is te regelen: zorg voor voldoende sociale en vrije sector huurwoningen, dat houdt de huur ervan betaalbaar. Bij voldoende woningen worden wachtlijsten korter, kunnen er naar behoefte betaalbare koopwoningen gebouwd worden en wordt een nieuwe woning vinden gemakkelijker. Zorg in buurten voor een mix van sociale huur, vrije sector huur en koopwoningen en dat de samenstelling uit starters- en seniorenwoningen bestaat. Als mensen willen verhuizen of van hun huur- naar een koopwoning willen, is dat mogelijk binnen de eigen bekende buurt.

Een gezonde markt begint bij meer woningen. Huur en koop. We ‘dwingen’ niemand te verhuizen en de huurder moet de waardering krijgen die hij of zij verdient. Maar eerst bouwen geblazen. Bij de SP hebben we hier wel ideeën over die we graag willen bespreken, wie weet met een pilsje erbij.

Samenwerken aan Oss, dat doen we graag.

Martijn Tonies
Woordvoerder Wonen, Socialistische Partij Oss

Deze reactie is te lezen als gastopinie op D-tv.

 

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email