Hé starter: tijd om te verhuizen!

Ophef over scheefhuur. Want wie in een sociale huurwoning woont en meer gaat verdienen, moet eigenlijk maar verhuizen. Die mensen ‘houden een woning bezet’. Ondertussen betalen ze wel de volle mep en krijgen elk jaar een extra huurverhoging. In Oss kreeg deze groep in 4 jaar tijd een verhoging van 19%: flink meer betalen zonder dat je daar iets voor terug krijgt. Zo zijn de regels.

Maar waarom stoppen bij huur? Laten we al het scheefwonen aanpakken. Wel zo eerlijk.

Al het scheefwonen graag!

Dus jij daar, met je starterswoning, mogelijk gemaakt door de speciale starterslening en de koopsubsidie, zullen we het eens over jou hebben? Inmiddels zijn we wat jaren verder: je hypotheek hangt niet meer als een molensteen om je nek. Je kan best wat meer betalen.

Ja, het is er fijn wonen en je hebt goed contact met je buren, dat begrijpen we. Maar je houdt wel een woning bezet waar een andere starter een koop-begin kan maken. Tijd om je woning van de hand te doen. En zonder winst hè, het is niet de bedoeling dat de nieuwe eigenaar zich het schompes gaat betalen voor jouw volgende woning.

Natuurlijk begrijpen we dat jouw alternatieven vooral duurdere appartementen zijn, met minder kamers, in minder leuke buurten. Maar hé, die kun je betalen toch? Je verdient niet voor niets meer dan een aantal jaar geleden. Kom, denk even na. Het is goed voor de doorstroming, eerlijker voor de staatskas, maakt goedkope nieuwbouw minder nodig, wat leidt tot de bouw van meer dure woningen, wat dan weer goed is voor de doorstroming. Cirkeltje rond.

Ik zeg: doen. Wel zo eerlijk. En als je er niet mee opschiet, dan zullen we je maandlasten eens verhogen met een extra ‘ik wil geen plek vrijmaken voor doorstromers’-belasting. Dat zal je leren.

Wanneer lever je je sleutels in?

Die woningmarkt hè…

De woningmarkt is een complex geheel. En de focus op scheefhuur is vreemd. Want laten we wel wezen, als je het alleen over scheefhuur als ‘oneerlijk’ hebt, kunnen we nog wel een boekje open doen. Het belastingvoordeel voor eigen woningen was in 2014 in totaal ruim 14 miljard. De hoeveelheid huursubsidie was 2,4 miljard. Daartussen zit de groep huurders die geen subsidie of belastingvoordeel genieten, maar wel de zwarte piet toegespeeld krijgen.

Ondertussen exploderen de huren in de vrije sector, zijn de hypotheek regels aangescherpt en voorspelt het CBS tot 2025 een jaarlijkse toename van 50.000 huishoudens, terwijl de bouw ernstig achterblijft. En dan hebben we het nog niet eens gehad over segregatie door het ‘passend toewijzen’.

Er zijn flinke problemen op de woningmarkt. En allerlei maatregelen hebben de problemen alleen maar vergroot. Daar helpt geen gedwongen verhuizing tegen: het enige wat helpt is betaalbare woningen bouwen.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email