De nieuwe joden van Esther van Fenema

Volgens Esther van Fenema (psychiater en cultuurcriticus) mag je moslims niet betitelen als ‘de nieuwe joden’. Ze schreef het op TPO, het is ‘per definitie onlogisch en onjuist’. En Marokkanen zijn geen ras, dus is de veroordeling van Wilders voor racisme een gerechtelijke dwaling.

Fenema kraakt wat noten over het beïnvloeden van mensen, over oerdriften, over wat er nodig is om de hand te slaan aan collega’s, buren of medestudenten. Ze beschrijft diverse propagandistische maatregelen: het voortdurend demoniseren van joden, ze wegzetten als minderwaardig en een gevaar voor de maatschappij. Ik zou zeggen, lees het stuk vooral zelf eens.

Door intimidatie, discriminatie en uitsluiting hoopte men vervolgens dat ze vrijwillig zouden vertrekken.

Sowieso kan het denken in rollen of functies riskant zijn, omdat het permitteert allerlei zaken te projecteren, iets wat lastiger gaat bij gewone mensen van vlees en bloed. De Joden als parasieten, bacillen of kankergezwellen: logisch dat de maatschappij zich koste wat het kost wil ontdoen van dergelijke schadelijke elementen. Een infectie of tumor leidt bij ieder van ons tot hevige onrust en angst en reflexmatig behandelen om te kunnen overleven.

Een ras systematisch demoniseren en vervolgens uitroeien is iets anders dan moeite hebben met een godsdienst…

Van Fenema leeft onder een steen. Dat ze nota bene de rechters die Wilders veroordeelden van een gebrek aan historisch besef beticht is een gotspe in optima forma.

Is Van Fenema vergeten dat bepaalde politici regelmatig roepen dat (Islamitische) asielzoekers ‘onze vrouwen’ komen verkrachten? Is ze vergeten dat er op sociale media voortdurend ophitsende nep-berichten over migranten en moslims rondgestuurd worden, en dat bepaalde politici daar grif aan meedoen? Vergeet ze dat tegenwoordig bij elke feestdag de moslims uit de kast worden gehaald als grote bedreiging voor onze cultuur? Zelfs bij het verdwijnen van het tv programma Groot Dictee worden ze er aan de haren bijgesleept. Vergeet Van Fenema dat prominente PVV politici termen als ‘omvolking’ gebruiken of dat Wilders heeft gezegd dat hij minderheden ‘vrijwillig wil laten vertrekken’. Dat ging hij wel eventjes regelen. Om over de endlösung reacties op sociale media nog maar te zwijgen.

Ja, kritiek op een religie is wat anders dan het demoniseren van een bevolkingsgroep, dat heeft ze goed gezien. Heel goed zelfs.

Haar conclusie dat moslims niet de nieuwe joden genoemd mogen worden, komt er zo’n beetje op neer dat zolang ze nog niet uitgeroeid worden, ze hun mond maar moeten houden. Over gebrek aan historisch besef gesproken.

Esther van Fenema: psychiater, cultuurcriticus en wegkijker.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email