De helpers

Het is zo’n dag dat Twitter beter dicht kan blijven.

Het zit vandaag weer vol met figuren die de aanslag in Manchester aangrijpen om alle moslims en ‘linksen’ voor alles uit te maken wat vies en vuig is. Figuren die hele groepen als dader aanwijzen. Zelfs Nederlandse politici zijn blijkbaar schuldig aan de tragedie in Groot-Brittannië.

Ik kan er met mijn verstand niet bij. Er is maar één schuldige: de dader. Vooruit, je mag de mensen die hem er toe aanzetten of inspireren met simplistische en opjuttend taalgebruik er ook bij zetten.

Er zijn veel slachtoffers te betreuren. Gelukkig zijn er veel goede mensen: politie en ambulance medewerkers die als eerste ter plaatse zijn, de taxichauffeurs die gratis gewonden naar het ziekenhuis brengen, de gezinnen die hun deuren openstellen voor mensen die niet meer thuis kunnen komen, of de vele bloeddonoren die zich direct melden. Ongeacht religie, kleur of leeftijd.

Toen ik nog een kleine jongen was en enge dingen op het nieuws zag, zei mijn moeder tegen me ‘Kijk naar de helpers. Je zult ze altijd vinden.’ Ook nu nog, zeker in tijden van rampspoed, denk ik aan de woorden van mijn moeder, en het doet me goed dat er zoveel helpers zijn, zoveel goede mensen die om elkaar geven. — Fred Rogers

Ik sluit me aan bij Fred Rogers: laten we hoop putten uit de helpers. Daar hebben we veel meer aan.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

2 gedachten over “De helpers

 1. Niels Nicolaas Johannes Kolman

  Volgens jouw redeneertrant heeft massamoord op kinderen dus ook uiteindelijk een positieve kant? Het haalt immers in jouw visie – als ik het goed lees – het beste uit hulpverleners en de mensheid naar boven. Dus volgens jouw logica was 911 ook op een vreemde manier positief; Het maakte bijvoorbeeld dat de brandweer heldhaftig uit kon rukken.

  En volksvertegenwoordigers – gelijk de Hongaar Viktor Orban – die de landsgrenzen sluiten? En zo terreur voorkomen. Zijn dat soms geen helpers van het volk? Je moet het volk beschermen op een adequate realistische wijze, en niet op een sentimentele wijze die jij voorstaat als het onheil al geschiedt is.

  Dan ben je namelijk al te laat.

  Je betoog wankelt daarom op dit punt Martijn. Het voorkomen van massamoord op burgerkinderen is meer je volk helpen dan – als het al te laat is – er het beste van proberen maken.

  Jouw argument gaat eigenlijk alleen op voor natuurrampen [ Daar zit namelijk geen ideologie of brein achter zoals bij godsdienstwaanzinnig terreur]. In jouw wereldbeeld zijn crisis, en terreur blijkbaar positief, omdat ze helden en helpers creëren. Maar dat is in tijden van woede er rouw een krom standpunt denk ik. Misdaden tegen de menselijkheid zijn geen natuurrampen. Er gaan mensen en organisaties achter schuil.

  Dus misdaad is goed omdat het vervolgens rechercheurs en hulpverleners en gevangenispersoneel werk verschaft? Vreemde constatering en nuancering. Dus het kwaad is goed want het creëert heldhaftige helpers? Misdaden tegen de menselijkheid zijn dus goed, ze brengen mensen immers samen. Dat kun je niet menen. Dat is een morele omkering waarbij zwart wit is en wit zwart.

  Dat praatje van Fred Rogers is gewoon een sentimentele tegeltjeswijsheid in het licht van de gruwelijke feiten.

  1. MartijnTonies Bericht auteur

   In jouw wereldbeeld zijn crisis, en terreur blijkbaar positief, omdat ze helden en helpers creëren.

   Zal ik gewoon zelf mijn wereldbeeld bepalen in plaats van jouw vreemde redeneringen te volgen? Fijn zo.

Reacties plaatsen niet mogelijk.