Neonazi’s in Enschede

Vandaag is er een bijeenkomst in Enschede, het is een bont gezelschap: een samenwerking van  Pegida en Fortress Europa met sprekers uit Finland, Oostenrijk, Engeland en de in Duitsland verboden neonaziband Kategorie C. Er worden deelnemers uit verschillende landen verwacht. Demonstreren is in Nederland een grondrecht. En dus mag een neonazi bijeenkomst vandaag plaatsvinden in een park langs Boulevard 1945. Ik vind daar wat van.

De bijeenkomst houdt Enschede al weken bezig: anti-fascisten hebben tegendemonstraties en acties aangekondigd. Er is veel politie op de been om één en ander in goede banen te leiden, de Nederlanders worden bijgestaan door een aantal Duitse collega’s, ongetwijfeld om te zien wie er naar dit extreem rechtse feestje komt.

Foto van een demonstratie in Arnhem

Foto van een demonstratie in Arnhem in 2005

Eigen haatpredikers eerst!

De gelatenheid waarmee in Nederland extreem rechts volk kan demonstreren staat in schril contrast tot wat islamitische haatpredikers voor de kiezen krijgen. Geen toegang tot Nederland, Kamervragen en ongewenst verklaringen zijn aan de orde van de dag. Maar neonazi’s? Ja, vrijheid van meningsuiting en zo hè. Moet kunnen.

In Nederland staan de politici van twee partijen inmiddels bekend als de verspreiders van ophitsende nep-berichten op sociale media. Onderzoeker Peter Burger is er duidelijk over:

Levensgevaarlijk, door dit soort verhalen zijn in het verleden pogroms begonnen.

En als de heren en dames politici er op gewezen worden, volgt zelden een correctie, veel vaker smoesjes of een block. Ondertussen worden de berichtjes grif gedeeld. Sociale media zijn de nieuwe Der Stürmer geworden.

Gewoon negeren joh

En dan zijn er die types die vinden dat je het maar moet negeren. Als een jeuk die vanzelf wel weg trekt. Voorheen vond je die jeuk enkel terug in de donkere krochten van het internet. Als je je publiekelijk uitliet, werd je weggehoond. Tegenwoordig kan je trots met een spandoek neonazi zijn, zelfs als je je clubje naar een SS-afdeling noemt.

Zo’n 16 jaar na de aanslagen op het World Trade Center is het allemaal acceptabel geworden. Stapje voor stapje. Je kan er zelfs op stemmen. Met een net jasje & dasje is de extreem rechtse retoriek doorgedrongen tot  het spreekgestoelte van de Tweede Kamer: omvolking, cultuurmarxisme, lügenpresse, of ‘homeopathische verdunning’. Het stroomt dagelijks onze huiskamers binnen. Zelfs antisemitische complot-theorieën worden door deze politici niet geschuwd.

Toen niet, nu niet

Het is makkelijk deze bagger te negeren als jij niet de kop van Jut bent. Dat gaat er bij mij niet in. Ik zit niet voor niets bij de SP, kernwaarden zijn menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. We beoordelen op gedrag, niet op afkomst. En solidariteit verplicht me in actie te komen, schouder aan schouder met mensen die het slachtoffer zijn van de haat-praat, van de hetze, van de verschrikkelijke ideeën die achter deze waanzin staat.

Al meer dan 20 jaar ben ik aanwezig bij de Dodenherdenking, we zeggen telkens opnieuw: dit nooit meer. Tijd om je te laten horen! Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme.

Demonstreren is een grondrecht. Maar ik gun ze daar in Enschede geen meter. ¡No pasarán!

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email