De boosheid van De Bie

De Brabantse provinciebestuurder van Forum voor Democratie, Eric de Bie, is boos. Boos op een journalist. Gespeelde boosheid, dat kan niet anders. Desbetreffende journalist schreef namelijk dat De Bie sprak over “journalistiek, rechterlijke macht en andere instituties opschonen”. Dat was hem tegen het zere been en hij toonde met geluidsopnamen aan dat de journalist het verkeerd had verstaan. Letterlijk zei De Bie dat er ook na de verkiezingen werk aan de winkel is, hij wil het “… karwei afmaken, … op scholen, in kranten waar ook eens FvD-journalisten moeten gaan opstaan, in de rechterlijke macht, overal in alle instituties.” Dus was De Bie boos en trok ten strijde.

Afbeelding

Wat De Bie niet uitlegt, is wat voor verschil het zou moeten maken als er FvD’ers ‘opstaan in journalistiek, rechterlijke macht en op scholen’.

Laten we wel wezen, De Bie mag dan boos zijn op de journalist, maar het is een feit dat zijn partijleider meermaals beschuldigingen uitsprak over ‘journalisten, universiteiten en wetenschappers die onze maatschappij ondermijnen’. Het was zijn partij die een kliklijn opzette voor docenten met in hun ogen een verkeerde mening of ‘verkeerd lesmateriaal’.

Baudet en andere prominente FvD’ers beginnen met grote regelmaat over het ‘saneren van de NPO’ zodra ze daar berichten zien, die ze niet pruimen. De Van Dale geeft als uitleg over dat woord het volgende: ‘gezond maken’.  Als gebruiksvoorbeeld geeft het woordenboek ‘een stadswijk saneren: ontdoen van krotwoningen’. Ongewenste elementen verwijderen dus.

Op dit moment houdt Forum voor Democratie verschillende bijeenkomsten in het land. Vorige week stond Baudet bij zo’n bijeenkomst nog te vertellen dat zijn politieke partij graag ‘eigen scholen’, ‘eigen films en jeugdliteratuur’ en zelfs een ‘eigen woningcorporatie’ wil hebben, om een soort van tegengewicht te bieden aan, zoals hij het zegt, ‘mensen die onze cultuur willen uitwissen’. Volgens hem is er een ‘deep state’, die tegen ons allemaal is en hij wil daarmee afrekenen. En vanuit het publiek komen daar regelmatig vragen over ‘pedofielen onder de elite’. Nooit zegt Baudet dat dat onzin is, hij zegt wel daar niet zomaar publiekelijk over te kunnen praten. Ook had Baudet het over ‘onveilig stemmen’ en over het opzetten van een ‘parallelle machtsstructuur’. Klinkt wel heel erg als complotdenker Trump die het had over drain the swamp, het moeras leegpompen, de boel opschonen dus. Forum voor Democratie heeft een lange historie van aanvallen op onze rechterlijke macht, op de journalistiek, op het parlement, aanvallen op 3 belangrijke peilers van onze democratie.

Als De Bie spreekt over ‘onze mensen’ (met de juiste politieke voorkeur) die ‘moeten opstaan’ (zich moeten bemoeien met) ‘in journalistiek, rechterlijke macht en scholen’ (om anderen te vervangen) is het de toon die de muziek maakt. Het is overduidelijk dat De Bie wil impliceren dat de huidige invulling van deze instituten volgens FvD ongewenst is. Je hoeft niet exact dezelfde woorden te gebruiken om te laten weten wat je bedoelt. We zien je, we horen je, we horen je partij, we onthouden wat jullie zeggen.

Het lijkt me dat De Bie eerder boos moet zijn op Baudet. Of misschien nog beter: boos op zichzelf, boos op het feit dat hij zijn naam heeft verbonden aan die fascistoïde partij, boos op het feit dat hij z’n baan te danken heeft aan Baudet. Een baan en partij waarvan hij ondanks alles, ondanks dat hij claimt zich verre te willen houden van dit soort zaken, maar geen afstand wil nemen. En dat is toch echt zijn eigen keuze. Al met al reden genoeg voor De Bie, om eens flink boos te zijn.

Dit opiniestuk is gepubliceerd in het Brabants-Dagblad van 2 maart, 2021

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin