Dtv: Kronkelkoppen

Over Thierry Baudet en zijn partij Forum voor “Democratie” is al heel veel geschreven en gezegd. Hij had al een dubieuze reputatie, en sinds zijn intrede in de politiek in 2016, is dat alleen maar erger geworden. Met zijn aanvallen op onderwijs, kunstenaars, architectuur, de pers, en onze grondwet, met zijn contacten met bekende extreemrechtse figuren, zijn uitspraken over ras en IQ, de vrijerij met Poetin, en gekeken naar de rest van zijn retoriek, kun je volmondig zeggen, dat Baudet een modern fascisme predikt.

Forum voor Democratie staat bekend om haar racisme, homohaat en talloze ophitsende nep-berichten. En complottheorieën, heel veel complottheorieën, al dan niet met antisemitische achtergrond. Het maakt echt niet uit welke gek er iets op internet plaatst, Baudet sleurt het de politieke arena in. Geen wonder dat de partij zoveel weglopers kent. Opvallend genoeg is het wel gelukt is om hier en daar mensen op een kieslijst voor de gemeenteraad te krijgen. Dat roept de vraag op: wie wil er in vredesnaam nog zijn of haar reputatie verpesten door zich aan deze bende te verbinden? Dan moet er echt een kronkel in je hoofd zitten.

Nou, in Uden hebben we Janco Bethlehem en in Oss vinden we Marjolein van Hattem. Die hebben er geen moeite mee om FvD’er te zijn. Sterker nog, tijdens een interview bij Dtv liet Van Hattem weten dat ze haar kop zo diep in het zand heeft zitten, dat ze nog nooit iets negatiefs van Forum of Baudet heeft gezien. Het mooie is, we kunnen op Facebook en Twitter prima zien wat deze twee denken.

Janco vindt de oorlog maar onzin

Zo denkt Janco dat er nauwelijks oorlog is in Oekraïne, heeft hij het zo vaak over blauwe en rode pillen dat hij er blijkbaar van overtuigd is dat The Matrix een documentaire was, en promoot hij ‘Germaanse Nieuwe geneeskunde’, een stuk pseudowetenschap van een antisemitische Duitse ex-arts die claimt dat kanker het gevolg is van traumatische gebeurtenissen en waarvan je volgens Janco kunt genezen door middel van, eh, ‘gewaarwording’. Ben je klaar mee hoor.

Desinformatie over de verkiezingen

En Marjolein presteerde het om foutieve informatie over verkiezingen rond te strooien, retweet vrolijk lachend alle leugens over vaccinaties, andere wetenschap en vluchtelingen. En recent is blijkbaar in deze kronkelkoppen het idee ontstaan dat onze overheid mensen uit hun huis wil zetten, om asielzoekers een woning te geven. Afgelopen gemeenteraad had deze vrouw over dit internet-fabeltje een motie ingediend.

Alle partijen lieten haar weten dat wat er in de motie stond echt helemaal nergens op sloeg en dat het volgens de wet ook niet kan. Wat er toen gebeurde was nogal bizar. Forum bleef volharden, want ja, een complot wordt tenslotte alleen maar meer waarheid als er commentaar op komt. Ze bleef mensen in de rede vallen, zichzelf herhalen en zenuwachtig naar de tribune kijken voor steun van haar partijgenoten terwijl de rest van de raadsleden moeite moest doen om niet te lachen. En zo is het cirkeltje rond: als alle partijen tegen je zijn, ben je zelf natuurlijk aan het vechten tegen het “partijkartel”. Zo gaat dat in die kronkelkoppen.

Ondertussen waren we een uur verder. Een uur vergaderen over het zoveelste domme internet-complottheorietje. De democratie heeft er weleens beter voor gestaan. Met dank aan de kronkelkoppen.

Deze column is geschreven voor Dtv.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email