Dtv: Deelscooters? Liever niet!

Sinds kort is een Brabantse miljardair de nieuwe eigenaar van een deelscooter bedrijf. Deelscooters, deelsteps en deelfietsen, je ziet ze helaas steeds vaker. Helaas? Ja, helaas. Want laten we wel wezen: dit concept bestaat vooral uit marketing en het overnemen van de publieke ruimte. Het gaat natuurlijk al mis bij de naam van die dingen. Delen klinkt sociaal, maar hier wordt niets gedeeld. Delen doe je met familie, vrienden en buren, als je moet betalen, is het huren.

De ergernissen over huurscooters, stepjes en fietsen lopen hoog op. Afgelopen zondag was er in Parijs zelfs een referendum over huursteps. Hoewel ze best handig kunnen zijn voor mensen die zelf geen auto of fiets hebben, of voor toeristen die niet willen lopen en de metro links laten liggen, wil het stadsbestuur er graag vanaf. Er gebeuren teveel ongelukken mee, de gebruikers houden zich niet aan de verkeersregels en na gebruik slingeren de stepjes overal rond. Bovendien, zo zeggen zij, is lopen of fietsen gezonder en milieuvriendelijker dan de elektrische step.

Ook in Nederland zie je dat een deel van de publieke ruimte wordt overgenomen door rondslingerende scooters en fietsen, of worden er stallingen georganiseerd zonder dat de verhuurder daar iets tegenover stelt. Zo is chaos en ruimte inpikken ineens een verdienmodel geworden: private lusten en publieke lasten. Dat soort constructies hebben we al genoeg.

Mocht de eerder genoemde miljardair Oss vol willen gooien met huurscooters, dan hoop ik dat er met zo’n commerciële partij op voorhand goede afspraken gemaakt worden om dit soort problemen en ergernissen te voorkomen. Wat dat betreft kunnen dit soort initiatieven een voorbeeld nemen aan de OV-fiets: met vaste stallingen waar je een fiets oppikt en inlevert. Dat is tenminste goed geregeld.

Mocht de eerder genoemde miljardair Oss vol willen gooien met huurscooters, dan hoop ik dat er met zo’n commerciële partij op voorhand goede afspraken gemaakt worden om dit soort problemen en ergernissen te voorkomen. Wat dat betreft kunnen dit soort initiatieven een voorbeeld nemen aan de OV-fiets: met vaste stallingen waar je een fiets oppikt en inlevert. Dat is tenminste goed geregeld.

Stelling: huurscooters alleen toestaan als er goede afspraken zijn om bekende problemen te voorkomen.

Deze column schreef ik voor de lokale omroep Dtv, bekijk de column hier.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email