Dtv: Fatbikes

Ik vroeg een aantal vrienden met schoolgaande kinderen naar hun mening over fatbikes. Ze waren het snel eens: spuuglelijk, maar als het voorkomt dat er een brommer gekocht wordt, is dat tenminste een voordeel. Ah ja, brommers, snorfietsen en scooters, die lawaaierige stink dingen zie je gelukkig steeds minder, een e-bike is een prima alternatief. Maar dat is meteen waar de schoen wringt: waarom worden de fatbikes gezien als vervanger van brommers?

Een beetje rondzoeken op internet gaf al snel het antwoord: fatbikes zijn in korte tijd mateloos populair geworden onder de jeugd, ze vinden ze stoer, trekken lekker snel op en je bent er zo een eind mee op weg. Of snel gevlucht, zoals in de Ruwaard.

Maar toch, het wringt. Fietsenmakers slaan alarm over de fatbikes: talloze van die dingen voldoen niet aan de normen, hebben een veel te zware motor en worden vervolgens massaal opgevoerd. Veel van hen weigeren dan ook iets aan deze dingen te repareren.

De langzaamste van de fossielen, de snorfiets, mag maximaal 25km per uur. Daar moet je dan een bromfietsrijbewijs voor hebben, een helm dragen en, jawel, minimaal 16 jaar zijn.

Een normale e-bike mag ook maximaal 25, je moet zelf trappen en je mag er zonder rijbewijs en helm op rond sjezen. En er is geen minimum leeftijd en dat zie je dan ook terug, veel kinderen zijn overduidelijk geen 16. Niets fietst zo slecht als pubers in groepjes. En nu laten we ze onervaren op een relatief snel voertuig deelnemen aan het verkeer?

Ouders moeten zichzelf eens afvragen of een e-bike voor hun jonge schoolgaande kinderen wel zo’n goed idee is. Al helemaal als het ding is opgevoerd tot brommer snelheid. Ik denk dat ze het antwoord op die vraag eigenlijk al wel weten. Maar dat zal thuis wel geen populaire mening zijn.

Stelling: onder de 16 hoor je niet op een fatbike of andere e-bike thuis.

Deze column is geschreven voor Dtv, zie de opname hier.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *