Dtv: Boeman Brussel

Politiek is een mooi fenomeen. Je kan er alle kanten mee op, maar toch boven alles, kan je politiek de schuld geven. Maakt niet uit waarvan. De politiek doet niets, doet het verkeerd, doet teveel of doet het te laat. Er is altijd wat.

Opvallend wordt het wanneer politici zelf de schuld geven aan de politiek. Regeringspartij VVD had er een handje van om in ons nationale parlement te zeggen dat één en ander “moest van Brussel”. Dat ze op een eerder tijdstip zelf in Brussel voor bepaald beleid hadden gestemd zeggen ze er dan niet bij. Liever afschuiven dan uitleggen, het verre Brussel als grote boeman. Makkelijker kan bijna niet, want maar weinig mensen weten hoe het er in de Europese politiek aan toe gaat.

Deze week zijn het Europese verkiezingen, maar kiezen we de Europese Commissie, Europese Raad, Raad van de Europese Unie of het Europese Parlement? Ik vrees dat veel mensen het antwoord schuldig moeten blijven. Laat staan dat ze de lijsttrekkers en bijhorende ideeën van deelnemende partijen kunnen noemen.

En eerlijk gezegd kan ik het ze ook niet kwalijk nemen: Nederlandse politici nemen al lang een loopje met de waarheid omtrent de EU en onze media interesseert de EU ook niet echt en dus komen die politici er nog makkelijk mee weg ook.

Overigens is het voor de nationale en lokale politiek niet veel beter, mensen geloven makkelijker iets dat op Facebook staat, dan dat ze een uitgebreid achtergrond artikel lezen. En bepaalde politieke partijen maken daar dankbaar gebruik van. Het levert meer op om mee te schreeuwen met de meute, dan uitleg, nuance en oplossingen aan te dragen. We staan er niet goed voor en als we zelf niet actief aan de slag gaan, vrees ik dat het voorlopig ook niet beter zal worden.

Stelling: we verdienen meer aandacht voor de internationale politiek.

Deze column schreef ik voor lokale tv zender Dtv.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *