Buitenspelen is belangrijk!

Buitenspelen is belangrijk. Zo, die bewering staat. Buitenspelen is echt belangrijk en zou vaker onder de aandacht gebracht moeten worden, al helemaal in de tijden van de tablets, internet en sociale media. Met onze Scouting-groep hebben we vorige week nog gecollecteerd voor Jantje Beton, een organisatie die buitenspelen bevordert. Waarom is buitenspelen dan zo belangrijk? Dat is eigenlijk vrij eenvoudig.

Goed voor de ontwikkeling

Met buitenspelen ontwikkelen kinderen hun grove motoriek: springen, vangen, evenwichtsgevoel, vallen, gooien, fietsen, skaten, het zorgt er allemaal voor dat je je lichaam leert kennen en zoals iedereen weet: oefening baart kunst.

Behalve de motoriek is al dat vallen, fietsen en balanceren ook goed om risico inschatting te leren. Wie van een klimrek afvalt, leert om wat beter op te letten. Wie in een boom klimt, ervaart een gevoel van spannend. En zelfs overdrijven met boomklimmen is een leer-ervaring, de 7-jarige jongen die door de brandweer uit een boom werd gehaald weet inmiddels toch wel dat zo hoog niet zo handig is.

En uiteraard is het samen buitenspelen ook goed voor de sociale ontwikkeling, wie veel omgaat met anderen, zal leren dat niet iedereen hetzelfde is of kan, niet iedereen evenveel durft of wil, niet iedereen zich prettig voelt bij wat anderen doen en daarbij weerbaarder worden. Samen spelen laat kinderen successen opdoen zoals angsten overwinnen, maar ook ervaren hoe het is om te verliezen tijdens een spel en om de eigen grenzen te ontdekken.

Gezond!

Bewegen is gezond, ook voor kinderen. Veel buitenspelen is als sporten: je wordt er moe van, raakt je energie kwijt en krijgt er een voldaan gevoel van. Super leuk toch?

Maar dat is niet het enige, je wordt er ook smerig van: en je blootstellen aan de grote boze buitenwereld met alle modder, water en vuiligheid is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van weerstand tegen ziektes.

buitenspelen

En wat zeker niet onbelangrijk is: zonlicht opvangen zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D aanmaakt. Een derde van de kinderen in Nederland heeft daar een tekort aan. Vitamine D zorgt onder andere voor een beter afweersysteem en sterkere botten en tanden.

Leuk en spannend

Behalve natuurlijk heel erg leuk, is buitenspelen ook spannend en leerzaam. De fantasie wordt geprikkeld, kinderen ontdekken er van alles en dat moet ook mogelijk zijn, zie ook mijn “Laat kinderen ontdekken” artikel. En dat ontdekken en laten ontdekken kan soms best spannend zijn, niet in de laatste plaats voor ouders.

Schatzoeken is nog nooit zo leuk geweest: met geocaching bijvoorbeeld. Dan doe je mee aan een spel wat miljoenen over de hele wereld spelen. Of wat te denken van een vollemaanwandeling? Dat is wel wat anders dan thuis op de bank hangen.

Rol van overheid en verenigingen

De gemeente stimuleert buitenspelen door speelplaatsen in te richten of te ondersteunen bij de Nationale Straatspeeldag, hierbij wordt ook de buurt en wijkstichtigen betrokken. En de buurt kan zelf initiatief tonen tot een speelplaats, zoals ook beschreven staat op de website van Jantje Beton.

Wist je dat Staatsbosbeheer ook “speelbossen“, speelvijvers en allerlei andere mogelijkheden heeft om buiten te spelen? Kinderen vinden het fantastisch om in de bossen te zijn, dat werd tijdens de Osse Boomfeestdag weer duidelijk, kijk maar naar de video op Dtv. Ook in Berghem komt een klein speelbos, vlakbij het Hoessenbosch Theater en in Herpen, bij de ingang van natuurgebied Herperduin, komt een groot speelbos.

Speelbos t Laer7

En laten we als laatste Scouting Nederland niet vergeten: de grootste jeugdvereniging die buitenspelen als één van haar belangrijkste speerpunten heeft.In elke gemeente zit wel een Scoutinggroep waar kinderen terecht kunnen, vanaf 5 jaar al. Een team van enthousiaste vrijwilligers staan klaar om samen met de kinderen de wereld actief te gaan ontdekken: overdag tijdens wekelijkse opkomsten en ook ’s nachts, op weekenden en zomerkampen.

Samen spelen is samen leren. En daarom is buitenspelen belangrijk.

HetKind.org heeft dit artikel ook gepubliceerd.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin