De verkeerde kant

Vanaf vandaag mag je in de staat Indiana in de Verenigde Staten wettelijk mensen weigeren als dat tegen je “religieuze gevoelens” in gaat. Lees: homo’s weigeren. Of moslims. Of, ja, van alles wat je maar kan verklaren met je religieuze gevoelens, maar in ieder geval homo’s, want die zijn van de verkeerde kant.

Het is nog niet zo heel lang geleden dat er een duidelijke grens tussen “zwart” en “wit” was. Achter in de bus zitten, aparte toiletten, in speciale wijken moeten wonen en spreken over een “neger invasie” was heel normaal. Maar het veranderde: wie nu kleurlingen weigert staat toch echt aan de verkeerde kant.

verkeerd2

Een huwelijk tussen een “blanke” en een “zwarte” was al helemaal geen optie, ging ook in tegen de bijbel en mocht dus absoluut niet gebeuren. En kreeg je het niet rond met bijbel-claims, dan was het wel communisme. Geen gemengde huwelijken, ook dat ging voorbij, wie blijft volhouden, staat aan de verkeerde kant.

Behalve bangmakerij tegenover communisme, zijn vrouwen ook heel angstwekkend. Wie meent dat vrouwen gelijke rechten verdienen en als mens behandelt willen worden, krijgt nogal eens weerstand. Gelijke rechten, een gelijk salaris, kortom, een gelijke behandeling. Daar is nog steeds een flinke slag te maken. Maar we komen er wel, de meesten staan niet langer meer aan de verkeerde kant.

verkeerd3

Anders geloven, anders denken? Mensen met baard of hoofddoek als minderwaardig wegzetten, niet de extremen aanpakken maar lekker generaliseren? Wil je iemand de vrijheid waar je zelf van geniet proberen te ontnemen? Heb je niets geleerd?

verkeerd4

Wie kiest voor discriminatie, wie tegen gelijke rechten is, wie vanuit ideologisch of religieus motief de enige juiste weg naar een utopie claim, wie kiest voor onderdrukking, dictatuur accepteert, of wie kiest voor een theocratie voorspel ik: over 40 jaar kijk je terug en denkt “ik stond aan de verkeerde kant”.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin