Forum voor Democratie richt pijlen op Publieke Omroep

De nieuwste telg aan de struik die Forum voor Democratie heet is Yernaz Ramautarsing. Yernaz is wars van ‘linkse indoctrinatie’, dat was hij tijdens zijn studie al waar hij ooit het meldpunt ‘Stop de linkse indoctrinatie op de universiteit’ oprichtte.

Hij stelt zich in onderstaand filmpje aan ons voor in aanloop naar een plekje op de Tweede Kamer verkiezingslijst van Forum.

Yernaz gaat zich actief inzetten tegen wat Forum de ‘linkse indoctrinatie in onderwijs en media’ noemt. Forum wil de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ingrijpend hervormen. Rob van Kan schreef maandag een spijker-op-de-kop stuk over de ‘Linkse NPO’ naar aanleiding van deze uitspraken: de NPO is er juist voor gemaakt een divers geluid te laten horen, waarbij iedereen een omroep kan oprichten en de overheid zich verder niet op voorhand met de inhoud bemoeit. Is Forum niet op de hoogte van hoe de NPO werkt of speelt ze opzettelijk de vermoorde onschuld?

Op Twitter laat Yernaz weten dat het intrekken van subsidie en hervormen vanwege de inhoud van de programma’s helemaal geen censuur is, volgens hem staat de vrijheid van meningsuiting los van subsidie. Je mag van hem alles zeggen, maar niet met ‘gemeenschappelijk geld’.

Hij is zo vriendelijk te verwijzen naar de website van Forum voor Democratie waar de plannen voor de hervorming van de NPO staan beschreven. Ze gaan daarin overduidelijk op jacht naar de politieke voorkeur van bestuursleden, presentatoren en ander personeel. Lees het vooral zelf even door.

Alle presentatoren van opinieprogramma’s en netmanagers maken per direct openbaar of ze lid zijn (geweest) van een politieke partij en zo ja van welke partij(en) en gedurende welke periode(s).

Stoppen met politieke benoemingen in bestuursfuncties om via deze maatregelen ook het partijkartel verder te ontmantelen.

Ook de aanpassing met aanduiding (e) trok de aandacht:

Alle reclame-uitingen op de publieke omroep worden per 1 januari 2018 afgeschaft. Van een publieke omroep mag je informatieve programma’s verwachten die niet steeds hinderlijk worden onderbroken door reclame. Dit geldt eveneens voor npo.nl.

(screenshot)

Op de vraag welke (informatieve) programma’s er dan onderbroken worden door reclame, reageerde Yernaz als volgt:

De Champions League werd in 2016 uitgezonden door SBS6, dat zou de hoeveelheid reclame wel eens kunnen verklaren.

Sluikreclame is al 1000 jaar verboden bij NPO, ik kan me nog een rel herinneren over een flesje Heineken en een IKEA-bank bij Zeg ‘ns Aaa… in de jaren 80.

Reclame bij NPO komt van de Ster en mag expliciet geen programma’s onderbreken of beïnvloeden. De hoeveelheid reclame zit er nog onder het wettelijk minimum.

Wat een onzin allemaal. Forum voor Democratie vecht tegen spoken. Tegen een door haarzelf bedachte vijand. En tegen onze grondwettelijke principes van vrije meningsuiting en het censuurverbod. Misschien doet ze dat straks zelfs nog van ‘gemeenschappelijk geld’.

De vraag blijft: is het onkunde of opzet?

Dit artikel schreef ik voor Sargasso.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email