Juridisch haalbaar?

Ik ben een enorm voorstander van vrijheid van meningsuiting. Je moet kunnen provoceren, je moet kunnen klagen over leden van de Tweede Kamer en lekker felle discussies voeren.

Debatcentrum De Balie organiseerde een bijeenkomst met de vrolijke titel ‘Waarom haten ze ons eigenlijk?’ over extremen in de islam. Het gaat al jaren en jaren over de islam, dus ach, waarom niet.

En toen kwam dit:

Fragment uit het debat, volledige versie hier te zien

Rond 01:30 komt mevrouw Bernadette de Wit aan het woord die vertelt dat ze vindt dat er maar 1 tot 2% moslims in een land mogen zijn. Ze stelt voor om de ‘beroeps-moslims’ uit te zetten, zodat de ‘gematigde moslims’ zich een beetje rustig houden.

Vervolgens gaat de gespreksleider naar Paul Cliteur, lijstduwer voor de partij van Thierry Baudet: Forum voor Democratie. De vraag die hem gesteld wordt? Of zo’n massale deportatie wel juridisch rond te krijgen is. Cliteur geeft als antwoord dat hij een deportatie wel een paardenmiddel vindt. Een beetje klein en voorzichtig beginnen is prettig.

Met wat dan Cliteur? Met wat dan mevrouw De Wit? Moslims verbieden in de publieke sector te werken? Ze weigeren aan de universiteiten? Moslims verbieden uit bepaalde winkels of verenigingen? Ze weren uit steeds meer beroepen? Rustig aan hun religieuze vrijheden inperken? Ze verbieden met niet-moslims om te gaan of te trouwen? En ze vervolgens alsnog dwingen te verhuizen?

Dat was ooit allemaal juridisch mogelijk. In Duitsland ja. Met Joden uiteraard.

De Balie krijgt nogal wat commentaar op dit debat. Ik ben voor vrije meningsuiting, ik ben voor debat. Maar of dat betekent dat elke mening een even groot podium verdient? Of dat betekent dat je het deporteren van honderdduizenden of miljoenen moslims in een discussie als normale mening moet beschouwen? Dan trek ik een streep: nee, dat moet je niet. Fascisme en racisme zijn geen mening. Einde discussie.

Dit stuk is ook te lezen op Joop.nl, de opiniesite van de Vara.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email