Grenzeloos geneuzel

Ze zijn er als de kippen bij, de ‘islam!’ roepers, de ‘grenzen dicht!’ schreeuwers, de ‘zie je nou wel’ mekkeraars. Zonder enige consideratie voor de slachtoffers staan ze op hun zeepkist te brallen. En wie nuance aanbrengt in berichtgeving ‘praat terreur goed’. I kid you not. En vooral de ‘oplossingen’ hè, vooral die oplossingen.

Want laten we wel zijn, deze aanslag op Brits grondgebied laat een paar dingen zien: wie kwaad wil, kan kwaad doen.

Net als Nederland heeft Groot-Brittannië strenge vuurwapen wetten, vooral sinds de Dunblane school shooting in 1996, maar een auto en keukenmes zijn overal verkrijgbaar.

Het land heeft sinds 2001 een serie van anti-terrorisme wetten doorgevoerd die veel strenger zijn dan Nederland en allerlei programma’s met betrekking tot het signaleren van radicalisering. Zelfs tot op de kleuterschool aan toe.

Verder heeft Groot-Brittannië geen ‘open grenzen’ zoals Nederland ze heeft: wie de oversteek waagt zal dat per vliegtuig, boot of chunnel moeten doen, inclusief paspoort controles en douane die je bagage mag controleren. Toch net anders dan even via de A12 de grens over bij Zevenaar.

Grenzen dicht?

Ondanks dit alles blijven sommigen roepen om simplistische oplossingen als ‘grenzen dicht’. Maar Nederland heeft ervaring met ‘dichte grenzen’ en terrorisme. In de tijd dat er gewoon een slagboom was en douane hun werk deed, gingen leden van het Duitse Rote Armee Fraktion regelmatig de grens over: naar Nederland om te schuilen of naar België om te vluchten. En zeg nou zelf, ook in die tijd was het kinderlijk eenvoudig om de hoofdwegen af te gaan en via binnenweggetjes de grens over te steken.

Wat betekenen echte dichte grenzen? Een dubbel hek langs de hele Nederlandse grens, met patrouillerende militairen en camera’s? Ja, het is fysiek mogelijk. Maar tegen welke prijs? Want wie een echte dichte grens wil, zal elke auto, vrachtauto, treinreiziger en voetganger moeten controleren op zijn of haar paspoort, inclusief bagage en lading. En al die moeite en gigantische rijen aan de grens doet niets voor mensen die zich (al) in Nederland bevinden of mensen die niet bekend zijn bij (Europese) instanties. Wie zich dit beseft zal inzien dat Nederland-op-slot alles behalve een realistische oplossing is.

Een politicus die zoiets als plan voorstelt weigert na te denken, kijkt weg bij de complexe werkelijkheid en is als bestuurder niet serieus te nemen. Het is simpelweg onzin, niets meer dan grenzeloos geneuzel.

Weet je, al met al ben ik best blij met de huidige Nederlandse combinatie aanpak: ‘theedrinken’, ingrijpen waar nodig en een flinke dosis geluk. Dat is realistisch.

Dit artikel is ook te lezen op Nederlands oudste weblog Sargasso.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

2 gedachten over “Grenzeloos geneuzel

  1. A.bruggink

    Je hebt voor een gedeelte gelijk maar grenzen dicht dan maak je de kans veel klijner dat het tuig het land ondervalse voor wensen binnen komen en het geeft Langgenoeg geduurd dat de kwaden van de goeden konden profiteren nu is het tijd dat we de rollen omdraaien en de goeden onder de kwaden moeten lijden dat maak ik dagelijks mee als Nederlander

    1. MartijnTonies Bericht auteur

      Hierbij ga je er vanuit dat ‘het tuig’ al bekend is en er 100% controle is. Beide zijn meer dan eens totaal niet waar.

Reacties plaatsen niet mogelijk.